U trendu

Cena hleba će se zadžati na 46 dinara do sledeće žetve

BEOGRAD – Cena hleba Sava od 46 dinara će se bez poskupljenja održavati do sledeće žetve, poručila je ministrarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i istakla da je cena pšenice dostigla rekordnu vrednost od kada se prati statistika na globalnom nivou.

Ona je, gostujući na Televiziji „K1“, istakla da bez obzira na deficit ove žitarice na svetskom nivou, Srbija ima dovoljno rezervi i da građani nemaju razloga za brigu.

„Pšenica je na svetskoj berzi sirovina doživela neverovatan skok, a te povišice osećaju i domaći proizvođači, ali naši građani mogu biti spokojni, jer je Vlada donela jednu meru koja će obezbediti snabdevanje hleba tipa 500 u naredih šest meseci, ima dovoljno rezervi i pšenice i brašna do sledeće setve“, objasnila je Matić.

Podsetila je da je 2011. i 2012. godine, takođe, od strane Vlade doneta Uredba o maksimalnoj ceni hleba tipa 500, kada je on tada koštao 48,8 dinara i da je ta uredba bila na snazi do 2019.

Uredba je pre dve godine prestala da važi, objašnjava Matić, jer su prinosi pšenice bili dobri, sve do sada.

Osvrnula se i na globalnu situaciju sa krizom energenata i istakla da je Srbija i u tom domenu snabdevena rezervama i bezbedna, te da može da zaštiti svoje tržište od većih „udara cena“.

Dodala je da se i u situaciji sa pandemijom Srbija pokazala kao stabilna država zahvaljujući domaćim resursima i proizvodnji.

„Kada imate domaću proizvodnju osnovnih životnih namirnica, to je ključno za stabilnost države i tržista. Ministarstvo poljoprivrede sa proizvođačima sirovina za osnovne životne namirnice obezbeđuje da postoji stabilnost snabdevanja“, rekla je Matić i istakla da je svoj doprinos u stabilnosti države u ovom domenu doprinela i Direkcija za robne rezerve.

Ministarka je poručila da će resorna ministarstva sprečiti svaku zloupotrebu po pitanju rasta cena, kao i svaki oblik kalkulacija od strane velikih trgovinskih lanaca, kako bi zaštitila građane.

Ministarka je objasnila da je neminovno da neki proizvodi poskupe, jer se to dešava na svetskom nivou, ali da većeg poskupljenja osnovnih životnih namirnica u Srbiji neće biti.

Upitana da prokomentariše visoke cene zimovanja na Kopaoniku, Matić je rekla da je skok cena u planinskim centrima širom Srbije zabeležen pre dve godine i da cenu diktira potražnja.

„Kopaonik je uvek bio skuplji centar od ostalih, ali tu su i drugi centri koji nisu u toj ravni po visini cena, kao što su Divčibare, Goč, Stara planina, Zlatar i Zlatibor, te su pristupačni za porodice sa decom i sve ljubitelje prirode“, kazala je ministraka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.