U trendu

Matić: Cene goriva ograničene da bi se očuvao standard

BEOGRAD – Uredba o ograničenju maloprodajnih cena naftnih derivata doneta je radi očuvanja životnog standarda stanovništva i sprečavanju većih poremećaja na tržištu, ocenila je danas ministarka trgovine Tatjana Matić.

U saopštenju se podseća da je Vlada Srbije Uredbu donela juče, a važiće 30 dana.

Maksimalna maloprodajna cena evrodizela je 179, a evro premijum BMB 95 je 171 dinara po litru, dok cene ostalih derifata nisu ograničene.

„Razlog za donošenje ove Uredbe je kontinuirani rast cena naftnih derivata u prethodnom periodu, što je direktno uticalo na povećanje cena ostalih vrsta roba i usluga. Osim toga, na osnovu značajnih indikatora i nepredvidive situacije na svetskim berzama, očekuje se dalji rast nafte i naftnih derivata“, navela je ministarka.

Ukazala je da je cilj Uredbe, osim sprečavanja daljeg nekontrolisanog rasta cena pojedinih naftnih derivata, očuvanje životnog standarda stanovništva i sprečavanje većih poremećaja na domaćem tržištu.

Ministarka je istakla da je radi sprečavanja eventualnih nestašica Uredbom definisano da trgovci naftnim derivatima ne smeju da isporučuju pomenute vrste goriva u količinama koje su manje od prosečnih za poslednjih godinu dana.

Slična ograničenja pre Srbije uveli su Hrvatska i Mađarska.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar