U trendu

Matić: „Digitalna Evropa“ pravac digitalizacije Srbije

BEOGRAD – Savet Evrope usvojio je tekst predloga programa „Digitalna Evropa“ koji će biti osnova za pregovore sa Evropskim parlamentom o implementaciji tog programa, saopštilo je danas Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Tim povodom državni sekretar u resornom ministarstvu Tatjana Matić izjavila je da je to još jedna potvrda da je digitalizacija strateški prioritet razvoja država Evropske Unije.

„Ovaj program takođe može da predstavlja smernice Srbiji za planiranje daljih koraka digitalizacije“, istakla je Matić.

Program „Digitalna Evropa“ je pokrenut da bi podstakao širu digitalizaciju i usvajanje novih tehnoloških dostignuća u pet ključnih oblasti: superkompjuteri, sajber bezbednost, napredne digitalne veštine, širenje društvene upotrebe digitalnih tehnologija i veštačka inteligencija.

Matić je dodala da je jedan od utvrđenih pravaca u Strategiji razvoja mreža novih generacija usklađivanje sa Jedinstvenim digitalnim tržištem, na kojem je i program „Digitalna Evropa“ zasnovan.

Podsetila da je od navedenih evropskih prioritetnih oblasti, Srbija postavila regulatorni okvir sajber bezbednosti, da je u pripremi Strategija razvoja digitalnih veština, kao i da je pripremljen novi Zakon o elektronskim komunikacijama.

Evropska komisija predložila je u junu ove godine da se uloži 9,2 milijarde evra u program „Digitalna Evropa“ za period od 2021. do 2027. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.