U trendu

Matic: Elektronska trgovina raste mnogo brze od klasicne

BEOGRAD – Elektronska trgovina ostvaruje relativno stabilne stope rasta koje su daleko nadmašile rast klasične trgovine, a posebno treba istaći da je e-komerc doživeo revoluciju u pandemiji sa udvostručenim skokom onlajn prodaje i prodajnih mesta, izjavila je danas ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ona je otvarajući onlajn konferenciju „Oblikovanje budućnosti e-trgovine, faktori rasta“ istakla da je prema podacima Narodne banke Srbije u prvoj polovoni 2021. godine broj dinarskih plaćanja iznosio blizu 11 miliona, što je za 91 odsto više nego u prvoj polovini prošle godine a da je istovremeno vrednost transakcija iznosila preko 25 milijardi dinara što je rast od 99 odsto u odnosu na isti mesec 2020. godine.

„Upravo činjenica da je kriza poput izbijanja kovid -19 pandemije dodatno ubrzala rast elektronske trgovine pokazuje da je u pitanju veoma stabilan i tržišno afirmisan poslovni model koji je zaslužan za generisanje više od trećine ukupnog globalnog bruto drušvenog proizvoda i da, kada je reč o tržištu Srbije, postoji još mnogo prostora za njegov razvoj koji treba iskoristiti“, rekla je ministarka Matić.

Prema njenim rečima, kapitalni projekti Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za razvoj infrastrukture dodatno će ubrzati uključivanje građana onlajn.

„Izgradnja širokopojasne mreže u ruralu za 600 naselja sa oko 90.000 domaćinstava značajno će podići digitalnu umreženost našeg društva i potrebe za novim digitalnim uslugama.Takođe i izgradnja digitalne računarske mreže, povezane škole koje će obuhvatiti više od 1800 škola u Srbiji i stvoriti uslove za sistemsku digitalizaciju obrazovanja u našoj zemlji“, naglasila je Matić.

Istakla je da se sprovođenjem programa podizanja digitalnih veština i znanja, postiže veći stepen digitalne pismenosti građana a samim tim i njihova spremnost da koriste usluge elektronske uprave kao i prednosti elektronske trgovine i poslovanja.

Kao veoma važno je navela da pored navedenih mogućnosti i prostora za unapređenje elektronske trgovine treba imati u vidu legislativu kao ključni činilac ovog biznis -modela, odnosno zakone koji omogućavaju bezbednost za sve učesnike e-komerca.

U tom smislu je istakla da je kroz implementaciju Zakona o eklektronskom dokumentu i elektronskoj identifikaciji omogućeno dalje razvijanje usluga od poverenja i šema elektronske identifikacije.

„Novim Zakonom o elektronskoj trgovini regulisani su dodatni pojmovi poput elektronske prodavnice i elektronske platforme, te se na taj način pravi jasna razlika ko je prodavac robe a ko predstavlja samo sponu između potrošača i trgovaca“, rekla je Matić.

Naglasila je i da se novim Zakonom o zaštiti potrošača u internet kupovini propisuje jedno od najznačajnijih prava a to je pravo potrošaca da se predomisli i od zaključenog ugovora odustane u roku od 14 dana i to bez posledica.

U narednom periodu, najavila je Matić, Ministarstvo na čijem je čelu će nastaviti da sprovodi aktivnosti koje su pre svega namenjene daljem jačanju poverenja građana u internet kupovinu, kao što su eduaktivno- informativne kampanje i intenziviranje saradnje sa medijima ali i jačanje pozicija e-trgovaca na tržištu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar