U trendu

Matić: Nadam se da je sukob prolazan, korisnici da ne brinu

BEOGRAD – Državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas da ne očekuje da će se sukob američkog „Gugla“ i kineske kompanije „Huavej“ odraziti na potrošače u Srbiji i da veruje da je on kratkoročan i prolazan.

„Sigurno je da se u jednom kratkom periodu neće odraziti, i ovaj spor je zapravo posledica sukoba odnosa Kine i Amerike i njihovog trgovinskog rata. Nadamo se da će sa smirivanjem tenzija Kine i Amerike doći do usaglašavanja trgovinskih odnosa. Ovakva situacija ne treba da brine naše potrošace i korisnike usluga Huaveja“, rekla je Matić Tanjugu.

Kineska kompanija, podseća, ima različite ugovore kada je u pitanju 5 G mreža, oko koje postoji najviše sporenja.

Takođe ukazuje da čak 23 zemlje EU imaju saradnju s „Huavejom“, odnosno različite ugovore s tom kompanijom.

U Velikoj Britaniji čak četiri moblina operatera imaju ugovore sa njom, kaže Matić.

„Tržište EU je mnogo veće od našeg i sigurna sam da će prava potrošaca biti zastićena kako u celom svetu, tako i Srbiji. To je u interesu obe kompanije, i ovo je samo jedan proizvod trenutnih odnosa i političkog zahlađenja između dve sile“, navela je Matić.

U Telekomu Srbija kažu za Tanjug da su u redovnoj komunikaciji sa kompanijom Huavej (Huawei) i da korisnici ovog operatora u ovom momentu nemaju razloga za brigu.

„Huavej kao jedan od globalnih lidera u oblasti telekomunikacija svakako je i jedan od najvažnijih dobavljaca Telekoma Srbija, pre svega za različite segmente fiksne mreže i servisa. Naši korisnici u ovom momentu nemaju razloga za brigu. Nastavićemo da pratimo situaciju, a sa našim partnerom, kompanijom Huavej, smo u redovnoj komunikaciji“, kažu u Telekomu.

Prošle nedelje stupila je na snagu naredba američke administracije kojom se kineski telekomunikacioni gigant Huavej Tehnolodžiz stavlja na crnu listu u SAD sa još 68 podružnica, čime se toj telekomunikacionoj kompaniji zabranjuje da nabavlja komponente i tehnologiju od američkih firmi bez prethodnog odobrenja SAD.

Takva odluka usledila je usred eskalacije ekonomskog sukoba između Kine i SAD.

Amerikanci su optužili Huavej da špijuniraju sve banke i platni promet u SAD, zahvaljujući 5G tehnologiji što je kineski proizvođač demantovao.

Nakon toga, ovom drugom po veličini proizvođaču pametnih telefona u svetu, Gugl je odlučio da uskrati pristup određenim programima.

Trenutni korisnici Huavejovih telefona sa Gugl aplikacijama moći će i dalje da koriste te aplikacije, da skidaju nova ažuriranja za te aplikacije, ali je i dalje otvoreno pitanje da li će sledeća verzija Android smart telefona izgubiti pristup različitim uslugama, na primer, Gugl plej prodavnice, Gmail i YouTube aplikacije…

Posle različitih vesti o prekidu i nastavku saradnje americkih kompanija sa kineskim proizvodacem IT opreme, kompanijom „Huavej“, engleski ARM je najavio prekid saradnje.

Isto je učinio i britanski telekomunikacioni operator, „Vodafon UK“.

Ta kompanija je saopštila danas da je izbacila „Huavej“ 5G pametni telefon iz pretprodaje za svoju novu uslugu koja kreće u julu, zbog neizvesnosti oko dugorocne podrške i servisiranja uredaja, prenose mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.