U trendu

Matić: Nema nestašica nafte i prehrambenih proizvoda

 Ministarka trgovine turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas da nema nestašice nafte i naftnih derivata na domaćem tržištu i da je snabdevenost prehrambenim proizvodima „više nego dobra“.

Matić je za RTS izjavila da su svi privredni subjekti koji su pokušali da ograniče prodaju nafte i naftnih derivata kažnjeni u vanrednom inspekcijskom nadzoru, navodeći da je od tri prijave jedna bila neosnovana dok su u slučaju druge dve izrečene kazne.

„Sve veće pumpe bile su vrlo dobro snabdevene, a manji privredni subjekti su se ponašali neodgovorno i kalkulisali su sa cenom“, kazala je Matić i dodala da je Uredba o ograničenju cene nafte i naftnih derivata na snazi do 13. marta.

Prema njenim rečima na globalnom tržištu nafte i naftnih derivata ima većih poremećaja, tako da je „veleprodajna cena u velikoj meri prevazišla maloprodajnu“, pa se pretpostalvja da manji trgovci nisu imali veće zalihe nafte i derivata i nisu mogli da prodaju po ceni koju propisuje uredba, ali ih to kako je dodala, „ne abolira“.

„Ovakvi potezi nisu u skladu sa zakonom i apsolutno su sankcionisani. Ovo nisu ’90-te i ne možete da organičite sipanje goriva u automobil na 50 litara ili kamionima na 100“, rekla je Matić.

Ministarka je rekla da će Vlada Srbije uskoro doneti novu uredbu o ograničenju cene nafte i naftnih derivata, a da nova cena mora biti bliža ekonomskoj jer tržište mora da bude dobro snabdeveneno.

Prema njenim rečima Srbija je jedan od većih proizvodjača hrane to je jedna od prednosti, te je kako je dodala, snabdevenost tržišta „i više nego dobra“.

Na pitanje da li sukob u Ukrajini može da konkretno ima uticaj na tržište u Srbiji, Matić je odgovorila da se „indirektno“ može osetiti na tržistu, i da se to odnosi se na „Železaru i na neke sirovine koje se dopremaju iz ukrajine i neophodne su za njen rad“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.