U trendu

Matic otvorila trku motociklista na Zlatiboru

ZLATIBOR 28. maj (Tanjug) – Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić otvorila je na Zlatiboru „Xroš Hard Enduro Reli“ – trku svetskog moto šampionata koji se na Zlatibiru, Mokroj Gori i Tari, koja se vozi od 18. do 21. maja u okviru FIM Svetskog Hard Enduro šampionata.

“Ministarstvo je doprinelo da smo danas domaćini i jako smo ponosni zbog toga. Smatramo da ovakav vid takmičenja doprinosi porastu ne samo turističkog potencijala Zlatibora, Tare i Mokre gore već i porast interesovanja za jedan aktivni odmor”, rekla je ministarka.

Ona je navela da je Zlatibor veh od početka ove godine oborio rekorde u posećenosti u odnosu na prošlu godinu sa više od 100.000 gostiju i 300.000 noćenja, a da će događaji kao Hard Enduro šampionat samo doprineti povećanoj pažnji pre svega stranih gostiju.

“Danas je ovde 150 učesnika iz 23 zemlje, tu je čitava logistika i organizacijaja i jako su bitni ovakvi događaji koji pomažu razvoju turisičkog potencijala, promociji naše zemlje, ekonomskom razvoju i ukupnom razvoju turizma”, zaključila je ministarka.

Vozače je pozdravio i predstavnik FIM Hard Enduro svetškog šampionata Vilfrid Keršagl i zahvalio se Zlatiboru i Srbiji.

Organizator Bratislav Đurić rekao je da su oni kao grupa entuzijasta dobili pre osam godina ideju da organizuju trke, ali da nisu ni sanjali da će danas biti domaćini svetskog šampionata u motociklizmu.

“Srbija u svojoj istoriji u automoto sportu nikada nije uradila nešto ovako. Nadamo se, a dobio sam jutros uveravanja iz FIM-a, da ćemo ostati u kalendaru trajno i da će se svake godine ova trka održavati ovde na Zlatiboru”, kazao je Đurić.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović uputio je dobrodošlicu vozačima i poželeo im sreću, uspeh i da svi zdravo i bezbedno stignu do cilja.

“Nadam se da ćete u pauzama malo da se upoznate i sa prirodnim lepotama Zlatibora i ovaj ambijent pronesete širom sveta i da Zlatibor postane svetski poznato mesto”, poručio je Stamatović.

Hard Enduro Reli je prva trka svetskog šampionata koja se vozi u Srbiji.

Danas je na programu prolog na Obudojevici, a naredna tri dana vozači će prelaziti od 100 do 120 kilometara trasa na Zlatiboru, Tari i Mokroj Gori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.