U trendu

Matić sa ministrom o uključivanju BIH u Otvoreni Balkan

BEOGRAD – Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić razgovarala je danas sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Stašom Košarcem o dodatnim potencijalima za razvoj spoljnotrgovinske saradnje i uključivanju BiH u inicijativu ”Otvoreni Balkan”.
Matić je navela da je jačanje ekonomske i političke saradnje između dve zemlje, uz sprovođenje neophodnih unutrašnjih reformi, od ključnog značaja za bolje pozicioniranje regiona Zapadnog Balkana na mapama potencijalnih investitora, kao i za učvršćivanje stabilnosti u regionu i stvaranje uslova za bržu integraciju obe zemlje u evropske strukture, što je zajednički cilj.
„Ne postoji nijedno tržište u regionu na kome Srbija beleži tako dobre rezultate u izvozu i sa kojim ostvaruje veći obim trgovinske razmene od tržišta BiH. U periodu januar-oktobar 2021. godine ukupna robna razmena iznosila je 1,8 milijardi evra, što je u plusu za 29,2 odsto. Izvoz Srbije u BiH iznosio je 1,2 milijarde evra i beleži rast od 26 odsto u odnosu na isti period u prethodnoj godini“, rekla je Matić.
Na sastanku je ocenjenjo da je potrebno zajednički raditi na regionalnim inicijativama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar