U trendu

Matic: Sledece godine ocekujemo najuspesniji Sajam poljoprivr

NOVI SAD – Poljoprivreda i prehrambena industrija u BDP-u Srbije ima ogroman udeo i u skladu sa tim održavanje ovog Sajma je izuzetno značajno, pre svega ya poljoprivredne i prehrambene proizvođaće u Srbiji, rekla je ministarka Tatjana Matić na otvaranju 88. međunarodnog poljoprivrednog sajma, 53. Međunarodnog sajma lova i ribolova i Sajma ekologije u Novom Sadu.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija dodala je da uprkos pandemiji postoji veliko interesovanje, i da odaziv visokog nivoa zvanica vraća nadu da će sledeće godine po broju izlagaća, ali i zemljama koji će biti gosti, biti možda čak i najuspešniji Sajam do sada.

Novosadski sajam ove godine okuplja male proizvođače i velike kompanije iz 17 zemalja, od 18. do 24. septembra, ima više od 800 učesnika, a pored domaćih izlagača, zemlje učesnice su Italija, Holandija, Španija, Mađarska, BIH, Belorusija, Poljska i Rusija, dok je ovogodišnja zemlja partner Češka Republika.

“Želim pre svega da se zahvalim upravi Sajma i izlagačima iz 17 zemalja, gotovo 800, smogli su snage da u ovim ipak nepovoljnim uslovima kada se suočavamo sa kovidom dođu i prikazu svoje proizvode, svoja dostignuća i nadam se velikom broju novih ugovora. Već kroz subvencije u ponedeljak biće podela novih ugovora za nabavku najsavremenije mehanizacije” kazao je Igor Mirović, predsednik Vlade AP Vojvodine, koji je posebnu zahvalnost izrazio Češkoj kao jednoj od najrazvijenijih poljoprivrednih zemalja i sa velikom industrijskom tradicijom koja je ove godine zemlja partner.

Dodao je da je prisutna i Republika Srpska sa svojim kompanijama i druge brojne druge zemlje.

Otvaranju ovogodišnjeg sajma prisustvovali su i predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić, ambasador Češke Republike NJ.E. Tomaš Kuhta i generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković koji su izrazili podršku održavanju ove manifestacije.

Posetioce je pozdravio i ambašador republike Češke Republike Tomaš Kuhta koji je rekao da mu je drago da Češka može u ovim teškim vremenima biti zemlja partner, te da će se na Sajmu predstaviti 13 velikih firmi, gde posetioci mogu da između ostalog probaju izvorne češke delicije.

“O saradnji između Češke i Srbije nije potrebno da se puno objašnjava, zato što mi već od vremena Austrougarske smo uvek bili blizu i sarađivali smo, naši stručnjaci su uvek došli da sarađuju sa srpskim prijateljima i to želimo da se nastavi i u budućnosti”, istakao je ambasador.

Generalni sponzor je Generali osiguranje Srbija, a zlatni sponsor Sajma je kompanija Al Dahra. Održavanje 88. međunarodnog poljoprivrednog sajma, 53. Međunarodnog sajma lova i ribolova i Sajma ekologije u Novom Sadu realizuje se uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Grada Novog Sada. Zlatni prijatelj Sajma lova i ribolova su Vojvodinšume.

Na sajamskim priredbama biće održana i najveća Nacionalna izložba stočarstva, sa izložbom genetskih potencijala i Defileom nagrađenih grla koje se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Resorno ministarstvo je pokrovitelj i izložbe organiskih proizvoda, proizvoda sa oznakama geografskog porekla, kao i oznakom “Srpski kvalitet” i zanatskog piva, a standarni deo programa su i izložba poljoprivredne mehanizacije, stručne i poslovni skupovi, prezentacije i promocije.

Novosadski sajam ne naplaćuje antigenski test, a mogu ga posetiti svi koji imaju Digitalni sertifikat, odnosno potvrdu o vakcinaciji ili negativni PCR test.

Kapije Novosadskog sajma biće otvorene od 9 do 19 časova. Pojedinačne ulaznice koštaju 600 dinara a kolektivne 400 dinara. Za penzionere, decu od sedam do 12 godina, kao i za đake i studente u kolektivnim posetama karta košta 250 dinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.