U trendu

Matić: SRB na uzlaznoj liniji u turizmu, Leskovac doprinosi

LESKOVAC – Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić posetila je 31. Roštiljijadu u Leskovcu i ocenila da je to jedna od najvećih privredno turističkih manifestacija u Evropi.
„Roštiljijada je jedna od najvećih privredno – turističkih manifestacija u Evropi, manifestacija zbog koje se grad Leskovac na turističkoj karti Srbije prepoznaje po specijalitetima sa roštilja“, rekla je Matić.

Prema njenim rečima, sve to doprinosi porastu imidža Leskovca kao velikog centra juga Srbije, posebno imajući u vidu da godišnje manifestaciju poseti blizu pola miliona posetilaca.
Leskovac je kako je naglasila grad duge i bogate istorije, sa mnogim prirodnim lepotama u okolini.

Kultura, istorija i gastronomija formiraju turistički prozivod koji dobija na ceni, rekla je ona.

„Blizu je planina Kukavica, koju mnogi smatraju i vazdušnom banjom, Grdelička klisura, Strogi rezervat prirode „Zeleniče“, zatim ostaci tvrđave iz 15. veka Skobaljić grad, kao i jedan od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Srbiji, Caričin grad koji privlači veliku pažnju turista“, rekla je ona.

Podsetila je da smo nekada Leskovac zvali Mali Mančester, da je grad bio poznat po tekstilu i kozmetici, sajamskoj industiriji a danas je iznad svega poznat po gastronomiji.

Dodala da je i ministar Rasim Ljajić bio posvecehn razvoju turizma tog kraja.
„Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je u periodu 2015-2021. za projekte razvoja turizma u Leskovcu ukupno opredelilo 34.500.000 dinara, od čega 19,5 miliona dinara za Roštiljijadu“, rekla je Matić.

U 2021. godini, navela je Matić, Ministarstvo je odobrilo 10 miliona dinara za sanaciju omladinskog naselja na Vlasinskom jezeru.

Na taj način biće obezbeđeni uslovi za odmor, rekreaciju i edukaciju, kao i unapređenje i osavremenjivanje smeštajnih kapaciteta, što će doprineti stvaranju opšteg pozitivnog imidža Vlasine kao konkurentne destinacije i stvaranju turističkog proizvoda Vlasinskog jezera.

Dodala je da je razgovarala sa izlagačima, da je nekada bilo i 750.000 ljudi koji su posvećivali manifestaciju.

„Krećemo se uzlaznom linijom, devizni priliv od turizma je povećan u odnosu na prošlu godinu za 35 odsto, skoro šest miliona noćenja je ostavareno od januara, zaključno sa avgustom“, rekla je ministarka.

Sve su to, naglasila je ohrabrujući podaci.

„Imamo porast domaćih turista za 50 odsto, nedostaju nam stranci, ali ipak naša turističko ugostiteljska priverda uspela je donkele da se oporavi. Nadamo se da će sledeća godina biti bolja i da ćemo se vatiti rekordima iz 2019. godine“, navela je Matić koja se sastala i sa profesorima turističko ugostiteljske škole i tom prilikom, kako je dodala shvatila da u Leskovcu postoji veliki kapacitet i interesovanje dece za upis u te škole.

Razgovaraću sa resornim ministrom za povećanjem kapaciteta, rekla je Matić i dodala da joj je drago da u Leskovcu postoji veliko interesovanje za tu vrstu delatnosti.

Naglasila je da će Ministarstvo u sarađni sa lokalnom saomupravom i TO podržati sve projekte koji će doprineti razvoju Leskovca kao turističke destinacije i turističkih prozivoda u okolini kao sto su Radan i Vlasina.

Na pitajne o planovima za narednu godinu koji se tiču broja vaučera za koje vlada ogromno interesovanje, Matić je rekla da je prošla godina bila rekordna po broju izdatih vaučera – 274.000, ove godine 150.000 što pokazuje da naši građani tokom kovida otkrili Srbiju kao destinaciju.

„Ogromno interesovanje je za banjska mesta“, rekla je ona i naglasila da se smatra da su vaučeri dali ogroman doprinos razvoj turizma u Srbiji u poslednjih sedam godina.

„Naša infrastruktura je značajno unapređena, Srbija ima sjajno opremljene i banje, banjski turizam je savremeno uređen, pojavljuju se nove destinacije kao što je Golija, da ne govorimo o Fruškoj gori“, rekla je Matić i naglasila da „sve to pokazuje da je Srbija kod svojih turista izbila na prvo mesto“.

I naredne godine iz bužeta će biti izdvojena ista sredstva za vaučere, rekla je ona i naglasila da ministar finansija ima razumevanje i uvek izlazi u susret za dodelu dodatnih sredstava.

O kanalizaciji koja se sliva u Vlasinsko jezero, na pitanje novinara, Matić je rekla da se Ministarstvo ne bavi tom vrstom komunalne infrastrukture.

„Trenutno je u toku izrada master planova za razvoj turizma, moramo raditi paralelno, nekada lokalna samouprava i pre mora da uloži u komunalnu infrastruktru, to nije samo slučaj sa Vlasinskim jezerom“, rekla je ona.

Predsednik opštine Goran Cvetanović tokom obilaska manifestacije upoznao je ministarku da je Leskovački muzej progalšen četiri puta za najbolji u Srbiji, a da Kutlruni centar ima navjeći broj događaja posle Beograda.

Kultura u Leskovcu je na najvišem nivou u poslednjih 100 godina, rekao je on i ministarki predočio da je zahvaljući prekograničnoj saradnji sa Bugraskom Leskovac dobio i lokomotivu, sa nekoliko vagona koji služe kao atrakcija za decu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.