Matić:Termomineralne vode osnov razvoja turizma u Bogatiću

BOGATIĆ – Opština Bogatić je jedna od najbogatijih termomineralnim vodama ne samo u Srbiji već i u ovom delu Evrope i zato u njemu postoji ogroman potencijal za razvoj zdravstvenog i velnes turizma, izjavila je danas mInistarka trgovine, turizma i telekominikacija u Vladi Srbije Tatjana Matić.

Ministarka je prilikom posete Bogatiću, gde su joj domaćini iz opštine i mačvanskog okruga predstavili turističku ponudu, istakla da je neophodno raditi i unapređivati taj segment turizma kroz različite vidove investiranja, koje je opština, kako je rekla, već dobrim delom i obezbedila.

„Dodatno usaglašavanje i koordinisanje sa nadležnim ministarstvom doprineće ubrzanom razvoju ove vrste turizma u Bogatiću. Pored toga definisali smo još nekoliko veoma interesantnih razvojnih potencijala Bogatića, a to su između ostalih razvoj biciklistčkih i pešačkih staza“, rekla je ministarka.

Dodala je da i etno selo u Sovljaku, kao posebna vrsta kulturno istorijskog spomenika, zavređuje da bude dodatno finansirano i obnovljneo.

Ona je istakla da svi ti sadržaji doprinose ekonomskom razvoju tog kraja i da je trenutak današnjih razgovora poseban, jer je početak godine, a Ministarstvo turizma je već raspisalo konkurs za infrastruktirne projekte i započinje novi ciklus finansiranja u ukupnoj vrednosti od oko 600 miliona dinara.

„S druge strane, veoma je važno da znamo da je izdata dozvola za izgradnju autoputa i brze saobraćajnice Ruma – Šabac, Šabac-Loznica. To je važna činjenica na koju opština mora računati i jako važna investicija koju opština mora iskoristiti kako za razvoj turizma tako i za sveukupan ekonomski razvoj“, istakla je Tatjana Matić.

Predsednik opštine Bogatić Milan Damnjanović je naglasio da je poseta ministarke veoma važna u realizaciji ciljeva koje je oppstina zacrtala u razvoju turizma u ovoj godini.

„U narednom peroidu moramo više sarađivati, sve u cilju da Bogatić bude što vidljiviji na turisrtičkoj mapi i što prepoznatljiviji za investitore, a sve to da poboljšamo život naših građana i da mladi ljudi ostanu da žive na našoj opštini“, naveo je Damnjanović.

Naglasio je da su geotermalne vode osnov banjskog turizma i da će Bogatić težiti da dobije status banjskog mesta.

On je istakao da se u ovoj godini očekuje gradnja nekih objekata iz banjskog turizma kao što su banja u Dublju i Rojal.
Načelnik Mačvanskog okruga Vladan Krasavac je istakao da je današnji sastanak sa ministarkom bio odlična prilika za prezentacijuu turističkih potencijala Bogatića i davanje smernica za njegov dalji razvoj.

„Bogatić kao i ostale nase opštine na okrugu ima veliki turistički potencijal i tu ponudu treba umrežiti u celinu gde ćemo koristiti potencijale koje ove optine poseduju. Tu, pre svega, mislim na geotermalne potencijale Bogatića, Vladimiraca i grada Šapca, jer se sve tri opstine nalaze na termalnoj žici koja se završava sa opštinom Bogatić“, rekao je Krasavac.

Nakon razgovora u opštini ministarka je sa domaćinima obišla tri važne turističke tačke u Bogatiću, akva park Termalnu rivijeru, etno park Mačva u Sovljaku i etno park „Avlija“ u Gluušcima.

Termalna rivijera je jedno od najbogatijih geotermalnih nalazišta termalnih voda u celoj Evropi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.