U trendu

Matić: Trgovci se pridržavaju propisanih cena namirnica

BEOGRAD – Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas da je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da prodavci poštuju uredbu o maksimalnoj ceni osnovnih životnih namirnica, te da u trgovinama ima dovoljno brašna, šecera, ulja, mleka, svinjskog buta.

Tatjana Matić je, gostujuci u Jutarnjem programu RTS-a, rekla da bi brašno od ponedeljka trebalo da bude raspoređeno proizvođačima, po ceni od 33 dinara po kilogramu. Podseća da je maksimalna proizvodna cena hleba „sava“ 38,68 dinara, dok cena u prodavnicama može ići maksimalno do 46 dinara.

„Pre svega, predmet kontole bila je prva uredba o maksimalnoj ceni hleba tip 500, tzv. hleb ‘sava’. Naravno da je bilo i prijava, imali smo preko 500 inspekcija na terenu. Samo je 17 prijava bilo osnovano, gde je dolazilo do nekih prekoračenja. Negde su bile prekoračene marže, negde nije bilo dovoljnog procenta hleba u tim radnjama, ili možda sastav hleba nije bio kakav je trebalo da bude“, rekla je Matićeva.

Ističe da su se trgovci načelno pridržavali uredbe o ceni hleba, ali i ostalih osnovnih životnih namirnica.

„Kada pricamo o drugoj uredbi koja se odnosi na par osnovnih životnih namirnica – brašno, šecer, ulje, svinjski but, mleko, moram isto da kažem da smo od ukupnog broja kontrola, mislim da je bilo oko 200 kontrola, imali dve prijave i u jednom maloprodajnom objektu jeste utvrđeno prekoračenje cena“, kaže Matic i dodaje da je snabdevenost osnovnim životnim namirnicama zadovoljavajuća.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.