U trendu

Matic: Trgovinska razmena s Italijom nastaviće da napreduje

KRNJEŠEVCI – Italija je prošle godine bila drugi po značaju trgovinski partner Srbije i druga zemlja po izvozu srpske privrede, a u prvih sedam meseci ove godine je robna razmena porasla za znacajnih 27 procenata i uveravam vas da će u narednom periodu odnosi Italije i Srbije nastaviti da napreduju u svim oblastima, izjavila je danas u Krnješevcima ministarka trgovine, turizma I telekominikacija Tatjana Matić.

Ona je na otvaranju nove punionice industrijskih gasova italijancke komapnije Istrabenz plini navela da saradnju dve zemlje karakteriše veliki obim robne razmene koji su u poslednjih 10 godina kretao između 3,3 i 4,3 milijarde evra godišnje i zavidan obim saradnje u oblasti bankarskih usluga, što je ključno za ulaganje italijanske privred u Srbiji.

„Italija zauzima deveto mesto među investitorima u Srbiji“, navela je ministarka Matić i istakla da tim predsednika Aleksandra Vučića ulaže ogromne napore da omogući uslove za rad investitorima, uprkos uslovima pandemijske krize.

Podsetila je da se i tada pokazalo prijateljstvo dvju zrmalja u tome što je Srbija slala pomoć Italiji, a italijanski privrednici su nastavili da investiraju u Srbiji.

Ambasadro Italije u Beogardu Karlo Lo Kašo izjaviop je da Srbija mnogo polaže na održivost i nove tehnologije I da Italija ima odlična iskustva sa predstavnicima srpskih vlasti na polju privredne saradnje.

“Moramo da posmatramo ovu državu u novom svetlu da bismo mogli da ostanemo ovde, jačamo i ostanemo konkurentni.
Preduzeća sa italijanskim kapitakon ima preko 16.000, zapošljavaju preko 50.000 ljudi i generišu preko 5,5 procenata
BDP-a Srbije. Poslovanje ovde narednih godina treba da ojačamo I želeli bismo da ovde dovedemo nove firme I poslovne grupacije”, rekao je ambašador Lo Kašo.

Istrabenz plini sa sedištem u Sloveniji deo je italijanske
SAID grupe, drugog po veličini proizvođača tehničkih i medicinskih gasova u Evropi i svetu.

U punionicu u Krnješevcima uložila je 14 miliona evra, a kapacitet novog pogona je 300 tona različitih gasova mesečno.

Tokom otvaranja održana je I svečana sednica Konfindfustrije, udruženja italijanskih privrednika u Srbiji.

Predsednik udruženja Patricio Dei Tos rekao je da je ovaj događaj poruka „političkom svetu u Srbiji” da privrednici iz Italije žele da ostanu da posluju u našoj zemlji.

“U Srbiji vode računa o ekonomiji. Oni se ne bave stvarima koje su sporedne, nego privredom i konkretnim stvarima. Jutros sam zahvalio predsedniku Vučiću na ovim investicijama. Prošle godine kada je bilo najviše problema zbog pandemije, Srbija je poslala nekoliko aviona da pokaže svoje bratstvo i to koliko joj je važno da nastavi da sarađuju sa Italijom“, ocenio je Dei Tos.

On je naročito istakao dobru saradnju sa srpskim vlastima I zahvalio na brzoj i pravoremenoj pomoći privrednicima tokom prošlogodišnje kovid krize.

“Srpska Vlada je uvek bila ozbilja i poštovala je sve obaveze. Mi treba da budemo isti takvi, pa ćemo zajedno da napredujemo”, ocenio je predsednik Konfindustrije.

Dodao je da je kriza pokazala da evropska privreda treba da skrene fokus sa Kine na Balkan.

“Balkan postaje središte evropske ekonomije i privrede, jer ima odličnu radnu snagu i mnogo sirovina. Postaje staregijska tačka za celu Evropu. Neka mi bude oprošteno, ali mi je drago da Kinezi budu što dalje i živeo Balkan”, rekao je Dei Tos.
Predsednik SIAD grupacije Roberto Sestini istakao je da se trokom pandemije pokazalao koliko je proizvodnja tehničkih i medicinskih gasova važni za ljude, jer je kiseonik tada bio vredniji od zlata.

On je zahvalio srpskoj kompaniji Delta inženjering što je u kratkom roku projektovala i izgradila postrojenje u Krnješevcima.

Na kraju svečanosti predsednik Konfindustrije Patricio Dei Tos uručio je ministarki Matić priznanje za kontinuitet negovanja poslovnih i trgovinskih odnosa Srbije i Italije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.