U trendu

Matuć sa ministarkom Kumbaro o saradnji u oblasti turizma

TIRANA – Srpska delegiacija na čelu sa ministarkom turizma Tatjanom Matić u zvaničnoj je poseti glavnom gradu Albanije, gde je održan sastanak o unapređenju promotivnih aktivnosti Srbije u Albaniji i Albanije u Srbiji.
Sastanak tet-a-tet su najpre imale ministarka Matić i njena albasnka koleginica Mirela Kumbaro, a potom je održan i sastanak delegacija dve zemlje.

Na sastancima je bilo reči o mogućnostima za unapređenje srpsko – albanskog turizma.

„Razgovor je protekao u vrlo konstruktivnoj i prijateljskoj atmosferi, a u okviru inicijative Otvoreni Balkan smo razgovarali o produbljivanju saradnje u turizmu, ali i o potpisivanju sporazuma o turizmu koji bi trebalo da se desi na sajmu Otvorenog Balkana na Ohridu“, rekla je Matić.

Uspostavljanje digitalne platforme u sektoru turizma, a na nivou zemalja Otvorenog Balkana bila je jedna od tema razgovora dve delegacije. Ministarka Matić napomenula je da će se vršiti i dodatne promotivne aktivnosti na zajedničkom tržištu.
To je neophodno kako bi se doprinelo što većoj promociji svih turističkih destinacija obe zemlje, a imajući u vidu da je povećan broj srpskih turista u Albaniji, rekla je Matić, dok je albanska ministraka napomenula da je čak 100.000 srpskih turista prošle godine posetilo Albaniju.

Na sastancima je pokrenuta inicijativa o uzajmnoj poseti medija dve zemlje, a najavljena je i poseta ministarke Kumbaro u julu.

Albanska ministarka istakla je da je turizam najbolji način komunikacije i poručila da je Srbija mnogo ispred Albanije kada je o tome reč.

Ona je zamolila za pomoć i savet srpskih kolega za unapređivanje albanskog turizma i navela da ih očekuje mnogo posla.

„Ne plašimo se posla, iako ga ima dosta. Očekuju nas veliki projekti i velika je odgovornost na nama. Ipak mi smo ovde gde jesmo jer smo snažne i mi, žene, smo lideri“, navela je Kumbaro, dodajući da vlade obe zemlje u većini čine, upravo, žene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.