U trendu

Mazut i ugalj u toplanama treba da zameni biomasa

BEOGRAD – Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa predstavnicima Poslovnog udruženja ”Toplane Srbije” o mogućnosti korišćenja obnovljivih izvora energije u zagrevanju stanova i plaćanju računa za tu uslugu prema utrošku toplote, saopštilo je Ministarstvo

”Pred nama su ozbiljni projekti u oblasti toplotne energije. Imamo veliki potencijal da povećamo korišćenje biomase u toplanama, a smanjimo učešće mazuta i uglja, jer će to značiti zdraviju životnu sredinu. Takođe, važno je da se konačno omogući da svi korisnici daljinskog grejanja imaju mogućnost da plaćaju toplotnu energiju po utrošku, kao i da vratimo institut ugroženog kupca toplotne energije”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je najavila da Ministarstvo priprema set novih i izmene postojećih zakona iz oblasti energetike i rudarstva, ali se razmišlja i o tome da u perspektivi bude donet poseban zakon o toplotnoj energiji

Direktor Poslovnog udruženja ”Toplane Srbije” Dejan Stojanović informisao je potpredsednicu Vlade o ključnim pokazateljima funkcionisanja daljinskog sistema grejanja i inicijativama udruženja u vezi s rešavanjem problema toplana i daljim razvojem ovog dela energetskog sektora.

”Imamo veoma visok stepen efikasnosti proizvodnog i distributivnog sistema za toplotnu energiju, što je potvrdila i Svetska banka koja je svrstala Srbiju u srednji viši segment među tranzicionim zemljama”, rekao je Stojanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.