U trendu

Međugodišnja inflacija u BiH u februaru 8,1 posto

SARAJEVO – Inflacija u Bosni i Hercegovini, merena rastom potrošačkih cena, iznosila je u februaru 1,5 odsto na mesečnom nivou, a na godišnjem 8,1 procenat, prema podacima Agencije za statistiku BiH.

Hrana i bezalkoholna pića su u februaru u odnosu na januar poskupeli za 2,2 odsto, alkoholna pića i duvan za 0,2 procenta, stanovanje i režijski troškovi za 1,1, nameštaj i aparati za domaćinstvo za jedan odsto, a zdravstvo za 0,3 odsto, prenose Nezavisne novine.

Cene prevoza su proseku povećane za 3,3 posto, komunikacije, obrazovanje i ostala dobra i usluge za po 0,1 odsto, dok su rekreacija i kultura u proseku poskupeli za 0,5 odsto, a u istom procentu su porasle i cene u restoranima i hotelima.

Na godišnjem nivou su cene hrane i bezalkoholnih pića skočile za 13,3 odsto, alkoholnih pića i duvana za 0,5 posto, stanovanja i režijskih troškovia za sedam procenata, nameštaja, aparata za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 5,1, a zdravstva za 1,1 odsto.

Cene prevoza su u februaru u odnosu na isti lanjski mesec u proseku bile više za 15,4 posto, komunikacije za 0,3 odsto, za koliko je poskupelo i obrazovanje, cene rekreacije i kulturea su porasle za 4,6 odsto, restorani i hoteli za pet odsto, a ostala dobra i usluge za 3,2 odsto, dok su cene odeće i obuće u proseku pale za 7,1 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.