U trendu

Meksiko će utrostručiti proizvodnju đubriva

MEKSIKO SITI – Meksiko namerava da utrostruči proizvodnju đubriva kako bi podstakao rast domaće poljoprivredne proizvodnje i stavio pod kontrolu rast potrošačkih cena, saopštila je vlada.

U saopštenju se ističu velika ulaganja vlade u postojeće fabrike đubriva u okviru nastojanja da se smanji oslanjanje na inostrani uvoz i obezbede fer cene osnovnih životnih namirnica kao što su kukuruz, pirinač i pasulj kroz povećanje proizvodnje, prenosi Rojters.

Predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je, na sastancima sa proizvođačima tokom vikenda, rekao da će program obezbeđenja besplatnog đubriva ratarima obuhvatiti nekoliko država, uključujući Kampeče, Kintana Ro, Tabasko i Verakruz.

„Moramo da proizvodimo organsko đubrivo, jer ono što je prirodno je i najbolje, i moramo da povećamo proizvodnju“, rekao je Lopez Obrador promovišući vladinu kampanju za povećanje proizvodnje osnovnih namirnica.

Inflacija u Meksiku, merena rastom potrošačkih cena, porasla je u aprilu za 7,68 posto u odnosu na isti mesec 2021, dok je u odnosu na mart povećana za 0,54 procenta, prema sezonski neprilagođenim podacima nacionalne agencije za statistiku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.