U trendu

Memorandum privrednih komora za jaču ekonomsku saradnju

LUKSEMBURG – Memorandum o razumevanju između Privredne komore Srbije (PKS) i Privredne komore Luksemburga potpisan je danas u tom gradu, uz poruku da dve zemlje imaju veliki potencijal za jačanje ekonomske saradnje i, posebno, saradnje u oblasti informacionih tehnologija.

Predsednik PKS Marko Čadež izjavo je da Memorandum predstavlja početak konkretne saradnje sa Luksemburgom koja će značiti planiranje zajedničkih projekata, konferencija, razmenu informacija, ali i dolazak investicija.

Čadež je najavio da će prva u nizu aktivnosti biti organizovanje konferencije u Beogradu na proleće između inovativnih kompanija iz Srbije koje proizvode usluge za finansijski sektor i kompanija iz Luksemburga.

„Ono gde vidimo potencijal saradnje između Srbije i Luksemburga jeste u inovativnim kompanijama koje, pre svega, rade za bankarski sektor i sektor finansijskih usluga. Takvih kompanija je u Srbiji mnogo i to naročito za njih može biti potencijal“, rekao je Čadež novinarima u Luksemburgu.

Kaže da srpske inovacije i te kako mogu biti zanimljive kompanijama iz Luksemburga.

Predsednik Privredne komore Luksemburga Lik Friden istakao je da je Srbija napravila veliki napredak u poslednjoj deceniji, kao i da postoji potencijal za saradnju, posebno u oblastima finansijskih usluga, IT i celoj oblasti digitalnih tehnologija.

„Danas smo međusobno povezani više nego ikada i mi verujemo u prekograničnu saradnju, tako da će saradnja privrednih komora dve zemlje dovesti do korišćenja mogućnosti“, rekao je Friden novinarima.

On je primetio i da trgovinski odnosi Srbije i Luksemburga nisu na zadovoljavajućem niovu, te da je dobro što je i premijerka Srbije Ana Brnabić u posetu Luksemburgu, kao i predsednik PKS, kako bi predstavili potencijale zemlje.

„Nadam se da ćemo u narednim godinama imati sve jaču ekonomsku saradnju na dobrobit kompanija i građana obe zemlje“, rekao je Friden.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar