U trendu

Mentoring važna usluga za razvoj i napredak preduzeća

BEOGRAD – Tokom prve faze projekta koji se odnosi na uspostavljanje i promociju mentoring usluge za mikro, mala i srednja preduzeća, oko 2.000 korisnika koji su dobili tu uslugu izrazilo je zadovoljstvo uz ocenu da im je ona pomogla da sagledaju aktuelno poslovanje, definišu potencijale za rast i kreiraju strategiju za dalji razvoj, rečeno je danas na dodeli priznanja“Mentor award 2018″ najuspešnijim mentorima.

Dvodnevni skup mentora organizovan je u okviru projekta „Uspostavljanje i promocija mentoring usluge za MMSP u zemljama zapadnog Balkana Faza 2“ u Beogradu koji realizuju Razvojna agencija Srbije (RAS) us podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) i Ministarstva privrede.

Ove godine nagrade se dodelju u dve kategorije – za zrela preduzeća i za početnike.

V.D direktora Razvojne agencije Srbije Radoš Gazdić rekao je da se mentoring pokazao kao značajan način podrške mikro, malim i srednjim preduzećima, zadrugama i klasterima.

On je dodao da postoje dva programa koji predviđaju uslugu mentoringa, da je jedan završen, a u okviru drugog oko 2.000 preduzeća je dobio besplatno tu uslugu zahvaljujući kojoj su mogli da unaprede poslovanje, način rada, promet, a ostvarila su i uvećanje kumulativnog prometa od 15 odsto.

Direktor Sektora za međunarodnu saradnju u RAS-u Ana Žegarac rekla je da je veoma važno da se srpskim privrednicima pokaže da i na ovaj način mogu da unaprede poslovanje .

Ona je rekla da se nada da će RAS imati podršku resornog ministarstva i japanske agencije u realiziciji novog projekta.

Žegarac je navela da je obučeno 70 mentora, da to predstavlja dobru praksu i da je cilj da se zahvaljujući tome podižu ukupne performanse preduzeća, doprinosi povećanju prihoda, broju zaposlenih…

„Ove godine imaćemo više od 400 korisnika koji će dobiti ovu besplatnu uslugu, a u istraživanja su pokazala da mentoring doprinosi povećanju broja zaposlenih 50 odsto, prihoda za 15 odsto, a veoma značajno je i to što je istraživanje pokazalo da bi od svih anketiranih 98 odsto njih tu uslugu koristilo ponovo“, rekla je ona.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović rekla je da mentoring ima važno mesto u podršici malim i srednjim preduzećima i da taj program napreduje iz godine u godinu.

„Kada je reč o razvoju sektora MSP, najčešće se izdvaja pristup finansijama i u tom smislu Ministarstvo privrede sprovodi različite programe, ali jednako je važno i znanje, odnosno da se radi na razvoju kapaciteta, unapređenju mendžmenta, proizvodnje i kroz ovaj program uspeli smo da razvijemo te kapacitete i imamo ljude koji mogu da pruže kvalitetnu podršku svima kojima je potrebno“, rekla je Obradović Jovanović.

Ona je navela da se nada će se ovaj program podići standarde kada je ova oblast u pitanju, unaprediti kvalitet i dalje širiti mrežu mentora.

Zamenik šefa predstavništva JICA Balkan kancelarije Takaši Hibino rekao je da je
uloga mentora značajna jer su MSP mala, ali fleksibilna i imaju veliki potencijal.

On je rekao da sada iskusni mentori odlaze u region i druge zemlje kako bi edukovali druge mentore i da na taj način Srbija doprinosi razvoju tog sektora.

Ideja današnjeg skupa je da se razmene iskustva sa terena i nađu novi načini za unapređenje pomoći preduzećima.

Trenutno je novim korisnicima za Fazu 2 na raspolaganju više od 50 akreditovanih mentora koji će se susresti sa novim izazoima, ali zahvaljući čijem znanju i iskustvu će mnoge kompanije poboljšati svoje poslovanje, rečeno je na skupu.

Proces mentoringa odvija se po metodologiji RAS-a razvijenoj u dugogodišnjoj saradnj sa JICA. Oni dolaze iz 16 akreditovanih regionalnih razvojnih agencija i imaju profesionalnoiskustvo u radu sa MSP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.