U trendu

Mentorske usluge malim i srednjim preduzećima donose prihod

BEOGRAD – U proteklih 13 godina oko 2.600 malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u Srbiji koristilo je besplatne mentorske usluge Razvojne agencije Srbije (RAS), a s obzirom da je ta usluga pomogla novonastalim preduzećima da uvećaju dobit i broj zaposlenih, ideja o davanju mentorskih usluga je proširena na Crnu Goru, BiH i Severnu Makedoniju.

Pomoćnik ministra privrede Katarina Obradović Jovanović na regionalnom skupu u Beogradu na kome su razmenjene ideje o uslugama mentorstva, kazala je da je mentoring veoma značajan alat za razvoj malih i srednjih preduzeća, jer im, navodi, stručni ljudi pomažu da iskoriste potencijale, a prevaziđu probleme.

„Nekada se ta stručna podrška zanemaruje u odnosu na finansijsku, a upravo je to značajan činilac koji pomaže preduzećima da novac usmere na pravi način kako bi njihovi poslovi imali efekte“, navela je Obradović Jovanović.

Direktor RAS Radoš Gazdić navodi da ta agencija u saradnji sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA) pruža mentorske usluge od 2006. godine i dodao da je u tom periodu usluge koristilo oko 2.600 preduzeća i preduzetnika.

„Ovo je četvrti ciklus koji RAS i JICA sprovode u Srbiji, razlika je u tome što je ovo zapravo regionalni ciklus i RAS je nosilac programa ne samo u Srbiji veći i u BiH, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji. Pokušavamo da te mentorske usluge i znanje koje imamo prenesemo i na region“, objasnio je Gazdić.

Kroz mentorske usluge, dodaje on, stručnjaci pomažu preduzećima da se razviju i postanu značajniji partner kako na domaćem, tako i na međunarodnom tržištu i izrazio nadu da će regionalno povezivanje pomoći preduzećima da u budućnosti izvoze i na treće tržište, a ne samo u okviru CEFTA.

Gazdić navodi da su korisnici usluga mala i srednja preduzeća, zadruge, preduzetnici.

Direktor sektora za međunarodnu saradnju u RAS-u Ana Žegarac objasnila je da se kroz mentoring preduzećima nudi 25 besplatnih sati za početnike u biznisu ili 50 sati za preduzeća starija od tri godine.

„U Srbiji ima 70 sertifikovanih mentora koji najpre dolaze u kompaniju, upoznaju se sa vlasnicima i donosiocima odluka, zatim zajedno sa njima dijagnostikuju stanje u kompaniji, identifikuju šta je ključni problem, a šta potencijal. Nakon toga se sprovodi akcioni plan i predviđa se broj sati mentora koji će provesti u radu na različitim intervencijama“, navela je Žegarac.

Uobičajeno, kaže, podrška se ogleda u pristupu finansiranju, korišćenju programa koje su na raspolaganju od strane države i donatora, marketingu, unapređenju prodaje, razvoju novih proizvoda, unaprednjenje produktivnosti…

Žegarac ističe da su se preduzećima mentorske usluge isplatile, jer su naknadne evaluacije pokazale da bi 98 odsto akentiranih preduzeća želelo uslugu mentorstva ponovo, kao i da su saveti stručnjaka uticali na 10 odsto povećanja broja zaposlenih i 15 odsto na povećanje ukupnih prihoda.

Savetnik u Ambasadi Japana u Beogradu Tecuja Cubota ocenjuje da osnivači malih i srednjih preduzeća na Balkanu moraju da se bore da bi opstali na tržištu i dodao da bi im spoljni saradnici mogli pomoći da unaprede poslovanje.

„Projekat mentorskih usluga se sprovodi u Srbiji, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i mi sprovodimo isti standard mentorstva u svim zemljama i na taj način omogućavamo da korisnici ovog programa imaju iste usluge i podršku od mentora“, rekao je Cubota.

Današnji regionalni skup međunarodnih organizacija u Srbiji i predstavljanje mentoringa u razvoju malih i srednjih preduzeća iz zemalja regiona, održan je u okviru projekta „Uspostavljanje i promocija mentoring usluge za MMSPP u zemljama zapadnog Balkana, Faza 2, 2017-2020“.

Projekat realizuje Razvojna agencija Srbije (RAS) uz podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.