U trendu

Merkator grupa: 2,2 mlrd evra prihoda u 2021, veci prihod u SR

LJUBLJANA – Merkator grupa objavila je danas da je ostvarila 2,2 milijarde evra prihoda u 2021. godini, što je povećanje od 1,6 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Merkator grupa navodi u saopštenju da je zabeležila rast prihoda na svim tržištima na kojima posluje, pa je tako Merkator u Srbiji zabeležio povećanje ukupnog prihoda za 1,8 odsto, u Crnoj Gori za 11,3 odsto, a u Bosni i Hercegovini za 1,1 odsto.

Isključujući gubitke od revalorizacije investicionih nekretnina, koji nisu rezultat redovnog poslovanja, Merkator grupa je u 2021. godini ostvarila neto dobit od 3,9 miliona evra.

Kompanija je u 2021. zabeležila normalizovanu EBITDA (profit pre nego što se oduzme kamata, porez na dobit i amortizacija) od 174,2 miliona evra, što ukazuje na rast od 7,9 odsto u odnosu na godinu pre.

Upravo ovi rezultati, ali i niz drugih aktivnosti, uticali su na to da odnos neto duga i normalizovane EBITDA sada iznosi 4,8, što znači da je nakon dugog niza poslovnih godina ovaj odnos pao na nivo ispod pet, navodi se u saopštenju.

„Strateški fokus Merkatora na dugoročnoj saradnji sa lokalnim dobavljačima biće i temelj razvoja čitavog lanca proizvodnje i prerade hrane u budućnosti. Ovo poslednje je dodatno potvrdila i energetska i sirovinska kriza sa kojom se suočavamo i koja će nastaviti da obeležava celi lanac vrednosti, od farmera do police“, rekao je predsednik Uprave Merkatora Tomislav Čizmić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.