U trendu

Merkel: Članice EU dogovorile regulativu za „Severni tok 2“

BERLIN – Zemlje Evropske unije su postigle dogovor o regulativi za ruski gasovod „Severni tok 2“, izjavila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel, odbijajući da iznese dodatne detalje o kompromisu.

„Što se tiče gasne direktive, postigli smo sporazum i to je bilo moguće zato što su Nemačka i Francuska blisko sarađivale“, izjavila je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Malija Ibrahimom Bubakarom Keitom, a prenosi Rojters.

Prethodno su mediji preneli da Pariz namerava da se suprotstavi Berlinu zbog projekta „Severni tok 2“ i to prilikom današnjeg glasanja o izmenama pravila Trećeg energetskog paketa.

Prema ovim izmenama, koje je Evropska komisija predložila 2017. godine, na gasovode iz trećih zemalja trebalo bi da se primenjuju pravila unutrašnjeg tržišta, pre svega da se zabrani snabdevanje gasom ako je ta strana istovremeno i operater gasovoda.

Ranije danas, ruska agencija Tas s pozivajući se na francuske medije, prenela je da su Nemačka i Francuska postigle kompromisan dogovor o izgradnji gasovoda „Severni tok 2“, zahvaljujući čemu neće doći do blokade tog projekta, prenosi

Postignuti kompromis tiče se pravila transporta gasa, a u slučaju da ovaj dogovor bude usvojen, Francuska će dati saglasnost i na usvajanje novih evropskih pravila kada je reč o transportu gasa, prenosi „Sputnik“

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar