U trendu

Mešovito kretanje cena akcija na svetskim berzama

HONG KONG – Berzanski indeksi u kontinentalnoj Kini i Hong Kongu pali su danas usled zabrinutorsti investitora zbog usporavanja kineske ekonomije, mada je pad prinosa na dugoročne američke državne obveznice pružio podršku drugim referentnim indeksima.

Pad akcija od 0,78 posto u Hong Kongu i najlikvidnijih akcija na berzama u kontinentalnoj Kini od 0,36 procenata povukao je naniže najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, za 0,22 odsto, izveštava Rojters.

Međutim, referentni pokazatelji vrednosti akcija u Australiji i Koreji su porasli, a japanski indeks Nikei je skočio za 0,81 posto.

Cene fjučersa na Nasdak berzi u SAD (kupovina unapred s plaćanjem na određeni datum po ugovorenoj ceni) porasle su za 0,6 odsto, a fjučersi u indeksnoj korpi S&P500 su napredovali za 0,4 procenta.

Prinos na desetogodišnje američke državne obveznice, prema poslednjim podacima, iznosi 2,8455 procenata, i neznatno je u usponu na jutrošnjem azijskom trgovanju nakon što je tokom noći pao sa nivoa od čak 2,981 posto zabeleženog u sredu.

Na Vol Stritu, indeks akcija tehnoloških kompanija Nasdak zabeležio je nocas gubitak od 1,22 procenta, povučen sunovratom vrednosti Netfliksa od neverovatnih 35,1 posto, nakon što je ta kompanija objavila neočekivani pad broja pretplatnika. Industrijski indeks Dau DŽons je porastao za 0,71 odsto.

Smanjenje prinosa na američke obveznice odrazilo se na dolar.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema šest glavnih rivala, pao je u sredu za 0,65 posto, dok su posrnuli evro i britanska funta uspeli da se malo oporave. Indeks dolara trenutno iznosi 100,44 poena, što je ispod skoro dvogodišnjeg maksimuma od 101,03 poena dostignutog prethodnog dana.

Prema japanskoj valuti, dolar je jutros ojačao za 0,38 procenata na 128,3 jena, tako da se jučerašnji rast jena, prvi u odnosu na dolar u skoro dve nedelje – pokazao kratkotrajnim.

Na robnim berzama, nafta je jutros nastavila uspon nakon nekoliko dana mešovitog kretanja. Cena fjučersa severnomorske nafte Brent porasla je za 0,67 posto na 107,48 dolara za barel, a američka WTI nafta je ojačala za 0,54 procenta.

Spot cena zlata je skliznula za 0,14 odsto na 1.954,7 dolara za uncu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.