U trendu

Meštani blokirali Ibarsku magistralu zbog neisplaćene zemlje oduzete za auto-put

Više desetina meštana sela iz okoline Čačka i Lučana blokiralo je danas od 14.00 do 15.00 časova Ibarsku magistralu u čačanskom selu Pakovraće, zahtevajući isplatu zemlje i kuća koje su im eksproprisane pre nekoliko godina zbog izgradnje auto-puta.

Najavili su da će sutra, od 8.00 ujutro, početi svakodnevne blokade puteva u četiri sela u okolini Lučana za kamione i vozila izvođača radova na izgradnji auto-puta, dok će ostala vozila propuštati.

Tokom današnje blokade na petlji u Pakovraću, na izlazu sa auto-puta Preljina-Požega, nastala je manja kolona kamiona i putničkih automobila iz pravaca Beograda ka Užicu i Užica ka Čačku.

Meštani koji su blokirali magistralu, rekli su da je za danas najavljena dvočasovna blokada, ali da je skraćuju „u znak dobre volje“.

Oni su rekli agenciji Beta da je u poslednjem razgovoru sa predstavnicima Ministarstva građevinarstva, Javnog preduzeća „Putevi Srbije“ i lokalne samouprave dogovoreno da im se oduzeta zemlja isplati po ceni od 1.200 do 1.300 dinara po kvadratnom metru, ali da isplata još nije počela.

Milorad Vučićević iz sela Prijevor, kome su eksproprisana 32 ara zemlje druge klase, rekao je agenciji Beta da mu je za oduzetu zemlju prvobitno ponuđeno 117 evra po aru, što on nije prihvatio, a da očekuje da će mu posle poslednjih pregovora sa nadležnima biti isplaćeno oko 1.100 evra po aru.

Advokat Zoran Pešić koji zastupa većinu meštana, rekao je da je na poslednjem sastanku sa nadležnim institucijama dogovreno poravnanje „Puteva Srbije“ sa meštanima koji su se žalili na cenu oduzete zemlje koja im je prvobitno bila ponuđena.

On je dodao da očekuje da poravnanje počne u ponedeljak u osnovnim sudovima u Čačku i Ivanjici.

Po Pešićevim rečima, dogovreno je da se oduzeta zemlja kategoriše kao građevinsko zemljište i da će biti isplaćena po 1.200 do 1.300 dinara po kvadratnm metru.

Meštanin sela Markovica, Rade Obrenović, kome su zbog izgradnje auto-puta pre četiri godine oduzeli 1,5 hektar zemlje trajno i 15 ari privremeno, a i 400 kvadratnih metara porodične kuće i pomoćnih objekata, rekao je da neće napustiti kuću dok mu sva oduzeta imovina ne bude isplaćena.

Obrenović je dodao da će od srede 3. maja, od 8.00 časova meštani sela iz okoline Lučana blokirati lokalne i regionalne puteve u selima Markovica, Negrišori, Lisice i Krstac.

Po njegovim rečima, blokada tih puteva biće samo za vozila izvođača radova na izgradnji auto-puta, dok će ostala vozila propuštati.

„Agonija meštana Dragačevskih sela traje četiri godine, oduzeli su nam zemlju i kuće, a nisu platili, živimo u prašini, ne možemo da obrađujemo njive koje su nam ostale i to više ne možemo da trpimo“, rekao je Obrenović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar