U trendu

Micovic: Smanjenje akciza za privredu povecava prihod budzeta

BEOGRAD – Generalni sekretar Udrzuženja naftnih kompanija Tomislav Mićović pozdravio je danas predlog Socijalnoekonomskog saveta da od Ministarstva finansija zatraži smanjenje akciza na gorivo za preduzeća koja se bave komercijalnim transportom.

„Inicijativu s predlogom da se uvedu različite akcize za različite kategorije potrošača Udruženje je podnelo još 1. decembra prošle godine Ministarstvu finansija, tako da će se i ova inicijativa, koja je u istom duhu, pridružiti ovoj našoj i nadam se da će to doprineti da se predlozi ozbiljnije razmotre“, rekao je Mićović za Tanjug.

On je dodao kako je u oblazloženju Udruženja navedeno da bi smanjenjem akciza za poljoprivredu, trasnport i građevinarstvo republički budžet posredno i na duži period ostvario veći prihod, nego od povećanja akciza.

„Sve navedene grane privrede bile bi manje opterećene troškovima, pa bi budžet nadoknadio sredstva povehaćanjem privrednih aktivnosti, a neke od tih delatnosti su primorane na kupovinu goriva na crnom tržištu, što bi ovakva mera okočala“, ocenio je Mićović.

On je naglasio da se sada domaće firme koje se bave međunarodnim transportom goriva snabdevaju u zemljama u okruženju, jer ne postoje posebni uslovi koji bi ih privoleli da kupuju u Srbiji.

„Strani međunarodni transporteri uopšte ne kupuju gorivo u Srbiji, zato što im nismo obezbedili uslove da bi kupovali ovde“, rekao je Mićović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.