Mihajlović: Do kraja godine četiri zakona iz oblasti građevinarstva

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će do kraja 2015. biti doneta četiri zakona iz oblasti gradjevinarstva.

Ona je novinarima nakon predstavljanja Bele knjige Saveta stranih investitora (FIC) kazala da su to zakoni o stambenim odnosima, stanovanju, ozakonjenju objekata i zakon o premeru i katastru koji je već u skupštinskoj proceduri i koji će omogućiti da oni koji upisuju svoju imovinu u katastar to urade za sedam dana.

“Treba nam taj zakonodavni okvir završen sa podzakonskim aktima, da bi mogli dalje da razvijamo našu gradjevinsku industriju”, kazala je Zorana Mihajlović.
Ona je naglasila da je u Beloj knjizi FIC-a ocenjeno da je sektor gradjevinarstva u Srbiji napravio odredjene iskorake, ali da još dosta toga treba da se radi i u narednim godinama.

Govoreći na panelu, Zorana Mihajlović je rekla da  je u prethodnih pet meseci izdato 40 odsto više gradjevinskih dozvola u odnosu na isti period prethodne godine.

U lokalnim samoupravama trenutno ima 174 zahteva za konverziju vlasništva nad zemljištem, a nema dovoljno osoba za obavljanje tog procesa, izjavila je ministarka.

“To smo detektovali u ministarstvu i počećemo obuku lokalnih samouprava naredne nedelje”, rekla je ona u panel diskusiji, dodajući da u Ministarstvu imaju utisak “da to nije pitanje neznanja već straha”.  

Ovaj proces bi, kako je navela, trebalo da bude završen do sredine naredne godine. 

U Beloj knjizi FIC-a za 2015. navodi se da je Vlada usvojila, u potpunosti ili delimično, 40 odsto preporuka te organizacije stranih investitora sa više od 130 članova, a na predstavljanju su govorili i premijer Aleksandar Vučić i ministar ekonomije Željko Sertić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.