U trendu

Mihajlović: MMF pohvalio restrukturiranje Železnica Srbije

Misija MMF-a, koja boravi u našoj zemlji u okviru treće revizije stendbaj aranžmana sa Srbijom, pohvalila je restrukturiranje srpskih železnica, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, najavljujući da će tri posebne železničke kompanije naredne godine poslovati na komercijalnim osnovama.

„Radi se popis i mi ćemo do kraja meseca imati tačan deobni bilans kako bi te tri kompanije počele od naredne godine da posluju na komercijalnim osnovama“, rekla je Mihajlović novinarima nakon sastanka u Vladi Srbije sa predstavnicma MMF-a, Svetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Ona je naglasila da je MMF konstatovala da se restrukturiranje želenica, koje su podeljene na holding i tri posebna preduzeća – Srbija voz, Srbija kargo i Infrastruktura železnice Srbije, odvija upravo kako je predviđeno planom Vlade Srbije.

Mihajlović je rekla da je u toku popis imovine i da tek predstoji njena podela.

Na pitanje da li će Železnice Srbije i dalje dobijati subvencije, Mihajlović je rekla da će svakako nastaviti država da daje subvencije Železnici, kao što se to radi svuda u svetu, dodajući da bi Srbija kargo, mogao da funkcioniše i bez subvencija.

Kako kaže, ostala dva preduzeća će dobijati subvencije i naredne i 2017. godine, ali u umanjenom iznosu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.