U trendu

Mihajlovic: Nastaviti rad na unapređenju uslova poslovanja

BEOGRAD – Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović najavila je povodom nove odluke Svetske banke da prestane sa objavljivanjem Duing biznis liste da će predložiti da se postojeća Zajednička grupa za unapređenje pozicije Srbije na listi Svetske banke Duing biznis rekonstruiše i preraste u radnu grupu za bolje poslovno okruženje i privlačenje novih investicija.

“Reforme koje smo sprovodili u prethodnom periodu dale su rezultate u vidu boljeg poslovnog okruženja, otvaranja radnih mesta i činjenice da je Srbija prepoznata kao lider u regionu po prilivu direktnih stranih investicija. Nastavićemo na tome da radimo i ubuduće, zajedno sa svim našim međunarodnim partnerima, uključujući i Svetsku banku, jer je od samog rangiranja mnogo važnije što je bolji ambijent doprineo rastu BDP-a i novim investicijama. Najbolji primer toga je e-dozvola, koja će proces dobijanja građevinske dozvole činiti lakšim, bez obzira na to da li postoji Duing biznis lista“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da je Srbija svake godine napredovala na ovoj listi, ali da je suštinski važno to što raste broj investicija.

„Podsećam da je Srbija na Duing biznis listi za 2020. godinu bila na 44. mestu od 190 zemalja. U kategoriji izdavanja građevinskih dozvola bili smo na začelju, na 186. mestu, a sada smo deveti u svetu. Svake godine od 2016. smo napredovali, jer smo sprovodili reforme i omogućili unapređenje poslovanja, bolju saradnju javnog, nevladinog sektora i biznis zajednice. Naše napredovanje rezultat je rešenosti da politička stabilnost postane osnova za ekonomski napredak koji ostvarujemo. Takvu politiku prepoznalo je na desetine investitora. Bez obzira na oblik i naziv, radna grupa će nastaviti da radi na poboljšanju uslova poslovanja, unapređenju investicionog ambijenta i za strane i za domaće investitore“, navela je Mihajlovićeva.

Dodala je da svaka reforma koja je bila pozitivno ocenjena i na Duing biznis listi bila važno dodatno priznanje, a ne svrha reformskih aktivnosti Vlade Srbije.

“U sprovođenju reformi vodili smo računa o svim značajnim rang-listama i njihovoj metodologiji, uključujući i listu Duing biznis, kao i uspešnim primerima reformskih procesa sprovedenih u drugim zemljama, a koji mogu da pomognu da napravimo još bolji ambijent za investicije u Srbiji. Napredak Srbije na Duing biznis listi bio je rezultat odlučne politike Vlade da se stvori poslovno okruženje koje će biti atraktivno kako za domaće, tako i za strane investicije i doprineti boljim uslovima života svih građanki i građana Srbije”, rekla je potpredsednica vlade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.