U trendu

Mihajlovic: Obezbediti energiju u borbi protiv promena klime

MOSKVA – Glavna tema za najvažnije energetske aktere u svetu je kako uspostaviti energetsku bezbednost i u isto vreme se boriti protiv klimatskih promena, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović u Moskvi, gde prisustvuje konferenciji „Ruska nedelja energetike 2021“.

Mihajlović je navela da je vreme izazovno za energetski sektor u celom svetu, pa i u Srbiji, saopšteno je iz njenog kabineta.

„Na forumu u Moskvi, gde učestvuju najpozvaniji akteri u energetici u svetu, i veliki potrošači i veliki proizvođači, najviše se govori ne samo o energetskoj krizi, nego i o budućnosti. Niko od njih nije rekao da treba zaustaviti borbu protiv klimatskih promena, nego kako uspostaviti energetsku bezbednost i u isto vreme se boriti protiv klimatskih promena“, rekla je ona.

Dodala je da će tokom posete Moskvi imati i važne bilateralne sastanke sa potpredsednikom Vlade Ruske Federacije Aleksandrom Novakom i sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom.

Prema njenim rečima, tema razgovora sa potpredsednikom ruske vlade biće saradnja u oblasti energetike i energetski projekti, kao i aktuelna energetska kriza, te kako da budemo energetski samodovoljni i obezbedimo dovoljne količine energije.

Navela je i da sa Mađarskom, sa čijim ministrom spoljnih poslova će takođe razgovarati, Srbija ima odlične bilateralne odnose, ali i veoma značajnu saradnju u energetici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar