U trendu

Mihajlović: Poboljšavamo položaj putara

VLADIČIN HAN – Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa predstavnicima Samostalnog sindikata putara Srbije i Udruženja poslodavaca putne privrede Srbije „Putar“ o realizaciji projekata i poboljšanju položaja radnika u putarskim firmama.

Mihajlović je na sastanku, u kampu Koridora Srbije u mestu Kržince kod Vladičnog Hana, u blizini Koridora 10, rekla da je ministarstvo sa sindikatom prethodnih godina već sprovelo važne aktivnosti koje doprinose boljem položaju radnika, kao što su ratifikacija Konvencije Međunarodne organizacije rada br. 94 i uvođenje ‘crnih i belih lista’.

„Postoji prostor da se uradi još više, posebno na uređivanju odnosa sa podizvođačima. Na tome smo radili već kroz izmene Zakona o planiranju i izgradnji, uvođenjem malih licenci, prema čemu sada sve firme koje izvode bilo kakve radove moraju da imaju odgovarajuće reference“, rekla je Mihajlović.

Na sastanku je, između ostalog, bilo reči o inicijativi sindikata za izmenama posebnog kolektivnog ugovora, programima prekvalifikacija za tražene profile u građevinarstvu i o zaštiti zdravlja i bezbednosti radnika na gradilištima.

Predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović je zahvalila potpredsednici vlade na dobroj saradnji sa sindikatom i zalaganju za zaštitu prava radnika.

„Dobro je da što češće budete na Koridoru 10, jer je to važno i za radnike u putnoj privredi. Zahvaljujući vama imamo poseban kolektivni ugovor za putnu privredu i prošireno dejstvo tog ugovora“, rekla je Vukanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.