U trendu

Mihajlović: Radovi na deonici Preljina-Požega naredne godine

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlovć izjavila je danas u Pekingu, gde boravi u okviru delegacije koju predvoji premijer Aleksandar Vučić da se može očekivati da radovi na deonici auto-puta Preljina-Požega na Koridoru 11 počnu naredne godine.

„Potpisujemo Memorandum a vrednost je 400 milliona evra. Očekujemo da, sa dokmentacijom koju završimo, sledeće godine možemo da počnemo radove“, rekla je Mihajlović za Pink.

Komentarišući to što će Srbija u Kini, gde se održava privredni Forum „Jedan pojas, jedna put“ potpisati veliki broj memoranduma, pre svega kada je reč o infrastrukturnim projektima, Mihajlović ističe da tako nešto nije postigla nijedna zemlja u regionu:

„Ljudi kada čuju za te 3,2 milijarde misle da je to samo priča. Ali imali su prilike da vide da smo uradili deonicu Ljig-Preljina, da se trenutno radi od Obrenova auto-put i da ćemo mi ove godine imati 102 kilkometar auto-puta – Obrenovac-Ub, Ub-Lajkovac, Lajkovac-Ljig, Ljig-Preljina, a počinjemo Preljina-Požega iduće godine. Vrednost ovih projekata je trenutno najveća u regionu.“

Nijedna država u regionu nema ovakvu vrednost infrastrukturnih porojekata, ističe ministarka građevinarstva.

Ministar privrede Goran Knežević kaže da će se sa kineskom stranom razgovarati i o „neuralgičnim tačkama“ kao što su RTB Bor, Galenika.

„Nadam se da ćemo kroz ove razgovore uspeti da se približimo jer rešenja su još daleko“, rekao je Knežević za Pink.

Ima više zainteresovanih kompanija i ovih dana ćemo razgovarati sa svima njima, dodao je ministar.

Ministarstv sporazuma će potpisati tri sporazama, a tim povodom ministar Mladen Šarcević kaže:

„Očekuje se da strateško partnerstvo sa kompanijom Huavei ima za cilj digitalizaciju našeg obrazovnog sistema i opreme koja je neophodna za taj deo posla.“

Drugi nivo je saradnja koja će omogucvhiti 1.000 stipendija na deset godina, sa svim plaćenim troškovima za najtalentovanije studente iz Srbije koji će studiti na kineksim univerzitetima.“

Premijer Srbije Aleksandar Vučić predvodi delegaciju koja će u Kini učestvovati na Forumu Pojas i put, imati bilateralne razgovore sa kineskim rukovodstvom i susrete sa predstavnicima vodećih kineskih kompanija.

U delegaciji su ministarka za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukuru Zorana Mihajlović, ministar privrede Goran Knežević, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.