Mihajlović: Rodna ravnopravnost jedno od najvažnijih pitanja

Najveći pomaci u pogledu rodne ravnopravnosti poslednjih godina postignute su u političkom životu i ženskom preduzetništvu, a Vlada Srbije i u vremenu koje sledi daće poseban značaj rešavanju problema u ovoj oblasti, izjavila je predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Ove godine Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i Vlada Srbije pitanje rodne ravnopravnosti postavili su na prvo mesto, a pored Zakona o rodnoj ravnopravnosti, Strategije i Akcionog plana biće uveden i indeks rodne ravnopravnosti, rekla je Mihajlović.

Ona je novinarima rekla da će u novom budžetu za narednu godinu biti uvedeno i rodno budžetiranje, a strategijom je predviđeno i pružanje specijalizovanih usluga i uvođenje rodno osetljivog jezika.

Prema njenim rečima, do sada su najveći uspesi u ovoj oblasti postignuti u političkom životu i preduzetništvu, jer se u parlamentu poštuju zakonom propisane kvote da 33 odsto predstavnika naroda čine žene.

Poslednjih godina dosta se radi na razvoju ženskog preduzetništva, a mnoge projekte podržala je Vlada Srbije, Privredna komora Srbije, ali i nevladin sektor, podsetila je Mihajlović.

Takođe i u bankama, postoje posebni sektori koji se bave ženskim preduzetništvom, istakla je ona na konferenciji „Pristup ekonomskim mogućnostima žena na tržištu rada“, koju je organizovala Svetska banka u Beogradu.

Ministarka je naglasila da je Ministarstvo rada završilo pravilnik o SOS telefonu i da se očekuje, ako ne krajem ove, onda početkom naredne godine, da bude uveden nacionalni SOS telefon za žrtve nasilja.

Prema njenim rečima, veoma je važno uključivanje žena u društveno politički i ekonomski život u jednakom procentu kao i muškaraca.

Zakon o rodnoj ravnopravnosti će biti krovni zakon, namera je da se stvore jednaki uslovi za uključivanje žena u sve oblike društvenog života, a to znači uključivanje žena na svim nivoima vlasti i u svim upravljačkim organima u kompanijama.

„To iziskuje i određeno vreme i određeni novac. Mi razgovaramo i sa Svetskom bankom i sa EU, a i sama Vlada Srbije će se potruditi da pomogne u finansiranju svih projekata“, rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da u našoj zemlji od 51 odsto žena, više od 30 odsto nije zaposleno, a poseban problem predstavlja i diskriminacija sa kojom se žene suočavaju kada ostanu u drugom stanju i kada zbog toga dobijaju otkaz.

„Taj stepen diskriminacije mora da se smanji. Pokušaćemo da omogućimo da žene svojim znanjem zaista budu uključene u ekonomski život Srbije, a ne time kako izgledaju ili da li će ili neće roditi decu. To ne sme da bude razlog zbog čega žene neće biti u ekonomskom životu zemlje“, rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da situacija i u zemljama EU nije sjajna, ukazavši na činjenicu da danas od 130 predsednika država, samo 15 su žene.

„Nigde nije sjajno i daleko od toga da je Srbija najgora, naprotiv, Srbija je u sredini, kada gledamo zemlje EU i sveta“, istakla je ona.

Ministarka je ukazala da su najosetljivije grupe žene na selu, Romkinje i žene sa invaliditetom, i da će upravo rešavanju njihovih problema biti dat poseban značaj kroz Akcioni plan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.