U trendu

Mihajlovic sa predsednikom Pauer Cajne o investicijama u OIE

BEOGRAD – Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa delegacijom „Pauer Čajne“, koju je predvodio Đi Sjaojung, o saradnji u oblasti energetike, investicijama u oblasti zelene energije i izgradnji novih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Mihajlović je predstavnike kineske kompanije upoznala sa promenama u Ministarstvu, pre svega o novom investicionom planu i zakonskom okviru.

„Nadam se da ćete, pored učešća u izgradnji infrastrukture i saobraćaja, gde smo tokom prethodnih godina dok sam bila na čelu Ministarstva građevinarstva imali odličnu saradnju, učestvovati i u drugim projektima koje smo predvideli novim planom Ministarstva rudarstva i energetike“, poručila je Mihajlović kineskim partnerima.

Istakla je da je cilj ove vlade da se unapredi energetska stabilnost u narednim decenijama i dodala da će vizija o zelenoj Srbiji obezbediti privredni rast, nova radna mesta i dovoljno energije koja dolazi iz obnovljivih izvora.

„Veći deo projekata vrednih 17 milijardi evra u novom investicionom ciklusu je upravo u vezi sa obnovljivim izvorima energije. Knjiga projekata je prikaz potencijala Srbije u oblasti elektroenergetike, OIE, toplotne energije, energetske efikasnosti, geologije i rudarstva, kao i inovativnih projekata u oblasti vodoničnih tehnologija“, rekla je Mihajlović.

Istakla je da Srbija želi saradnju sa najboljim svetskim kompanijama u svim ovim oblastima i kazala da je Pauer Čajan dobrodošla i u ovom sektoru.

Ona je posebno istakla važnost izgradnje novih kapaciteta za proizvodnju energije koristeći obnovljive izvore, rekavši da će to obezbediti dugoročnu energetsku stabilnost.

Đi Sjaojung je istakao da su se upoznali sa novim zakonima i da znaju da je Srbija posvećena održivom razvoju i zelenoj energiji.

„Želimo da upravo ovde imamo prvu veliku investiciju u oblasti OIE u Evropi, posebno kada je reč o novim hidroelektranama, solarnim elektranama i vetroelektranama, jer smatramo da su tu velike mogućnosti, s obzirom na odlične odnose dve države, potencijale Srbije i dobar investicioni ambijent“, rekao je Đi Sjaojung.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.