U trendu

Mihajlovic: Zelena agenda pitanje broj jedan u Evropi iSrbiji

VARŠAVA – Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je za RTS da je zelena agenda pitanje broj jedan u Evropi i da je Srbija deo tog procesa, jer je krenula putem zelene energetike i smanjenja emisija štetnih gasova.

“Zelena agenda je pitanje broj jedan, ona znači investicije i nova radna mesta, i koliko god se svet delio po drugim pitanjima, postoji jedinstvena tema kako smanjiti emisije i kako imati energetsku stabilnost“, rekla je Mihajlovićeva, koja učestvuje na konferenciji Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku saradnju (P-TEČ).

Ona je navela da konferenciji učestvuju 24 ministra iz EU, centralne i istočne Evrope i SAD i da je glavno pitanje kako imati energetsku sigurnost i kako da ona bude što zelenija.

„Što se tiče Srbije, radimo trenutno energetsku strategiju i sigurno je da ćemo izlaziti iz uglja, ali će to biti korak po korak, jer je potrebno izgraditi kapacitete koji će biti alternativa. Imamo vremena, možemo da stignemo, ali moramo biti u tom vozu“, rekla je Mihajlovićeva.

Na pitanje o rastu cena električne energije i gasa u Evropi, potpredsednica Vlade istakla je da Srbija ima stabilne cene gasa i električne energije za garantovane potrošače i domaćinstva.

„U Srbiji su cene gasa za privredu oduvek bile visoke, a sada su povišene i za električnu energiju. To može uticati na konkurentnost naše privrede, zbog čega moramo zajedno da vidimo kako ćemo rešavati to pitanje“, zaključila je Mihajlovićeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.