U trendu

Mihajović: Danas se završava javni poziv za izbor kompanije za održavanje puteva

Ministarka saobraćaja, gradjevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da se završava javni poziv za izbor kompanija koje će u naredne tri godine raditi letnje i zimsko održavanje 3.000 kilometara puteva u Srbiji.

„To je važno jer će cena održavanja biti do 30 odsto niža nego što je to bilo do sada“, rekla je Mihajlović na predstavljanju „Bele knjige“ Saveta stranih investitora u Srbiji.

Mihajlović je navela da se posle više decenij prvi put organizuje takav javni poziv za održavanje puteva, i podsetila da su se poslovi održavanja puteva do sada pravili na bazi ugovora iz 1992. godine i bili dodeljivani regionalno po Srbiji bez mogućnosti da se promeni kompanija koja radi taj posao.

Najavila da će prioritet njenog ministarstva biti i rešavanje problema cene prevoza, pre svega tereta kroz Srbiju, zadržavanje robe na granici „kako ne bi dolazili u situaciju da nas investitori zaobilaze i koriste okolne druge koridore“.

Ministarka je kazala da se sa okolnim državama razgovara i o uspostavljanju jedinstvenih graničnih prelaza, navodeći da će ih Srbija imati sa Makedonijom i BiH.

Ocenila je i da reforma Železnice ide u dobrom smeru i da bi Srbija trebalo da nastavi aranžman sa MMF-om jer je država uspela da napravi dobre korake u toj oblasti uz pomoć MMF-a.

„Železnica će u naredne tri godine imati kompletan Koridor 10 gde će prosečna brizina vozova biti od 110 do 150 kilometara na sat“, rekla je Mihajlović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar