Mihjajlović i Nikolov o saradnji u energetici

DIMITROVGRAD – Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas u Dimitrovgradu sa ministrom energetike Bugarske Aleksandrom Nikolovom o saradnji dveju zemalja u oblasti energetike.

Njih dvoje su prethodno uz premijerku Anu Brnabić i druge zvaničnike Srbije i EU prisustvovali svečanom početku radova na izgradnji gasne interkonekcije Srbije i Bugarske.

„Izgradnja gasnog interkonektora unaprediće odnose Srbije i Bugarske i osiguraće bezbednost snabdevanja, a jako je važno da sarađujemo i u drugim oblastima, pre svega kada je reč o zelenoj agendi“, ocenila je Mihajlović nakon sastanka.

Podsetila je da su usvojeni zakoni iz oblasti energetike koji će omogućiti realizaciju zelene agende, da je u toku izrada strateških dokumenata koji će odrediti pravac srpske energetike u narednim decenijama i ocenila da je regionalno povezivanje u toj oblasti jedan do prioriteta Ministarstva.

„Takođe, mislim da treba posebno da razgovaramo o obnovljivim izvorima energije, kao i o razvoju vodonične strategije. Postoji prostor za saradnju u energetkom sektoru, kao i u oblasti infrastrukture i ukupnog unapređenja odnosa dve države“, izjavila je Mihajlović.

Bugarski ministar Nikolov složio se s ocenom da je neophodna veća saradnje dveju susednih zemalja.

„Slažem se da treba da intenziviramo sve razgovore koji će doprineti realizaciji zajedničckih projekata u narednom periodu. Osim po pitanju gasa, možemo da sarađujemo i u oblasti zelene energije koja je pođednako važna za obe zemlje“, rekao je Nikolov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.