U trendu

Miholjski susreti sela najposećenija manifestacija u Srbiji – više od 250. …

Ministarstvo za brigu o selu objavilo je danas da će manifestacije „Miholjski susreti sela“ biti organizovane u Srbiji i ovog leta i jeseni, treću godinu za redom.

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić izjavio je za TV Prva da je Vlada Srbije usvojila uredbu kojom se predviđa i ove godine organizovanje tih manifestacija, saopštilo je ministarstvo.

„Miholjski susreti sela nastavljaju tamo gde su svojevremeno stali ‘Susreti sela Srbije’, nezaboravna manifestacija od velikog značaja za kulturni i spotski život sela Srbije“, kazao je Krkobabić.

Kako je naglasio, Miholjski susreti su mesto gde se ljudi „susreću na opštu radost i zadovoljstvo“.

„Novčana sredstava koja se dodeljuju su samo inicijalna kapisla da se sela aktiviraju i pokrenu, a organizacija je na njima i to se pokazalo kao veoma uspešno“, rekao je Krkobabić.

Na čelu ovogodišnjeg programa i komisije biće pesnik Ljubivoje Ršumović.

Istaknuto je da je ovaj program Ministarstva za brigu o selu, do sada već okupio 250.000 učesnika i posmatrača i animirao 1.300 sela kroz kulturne, zabavne i sportske susrete.

Ovogodišnji konkurs, na koji mogu da se jave zainteresovane opštine za dobijanje bespovratnih sredstava do 500.000 dinara, biće raspisan 23. maja, a učesnici konkursa će dobiti tri nedelje da osmisle programe svojih svojevrsnih etno i sportskih festivala.

Po dobijanju sredstava, predstoji im da okupe svoja sela i pripreme se, a predviđeno je da prve priredbe počnu već od 10. jula.

Krajnji rok za organizaciju manifestacija je 1. decembar.

Podseća se da su prošlogodišnji „Miholjski sureti“ u užičkom Lunovom selu okupili su 23 sela sa oko 1.000 učesnika i nekoliko hiljada posetilaca.

Nadmetale su se pevačke grupe, folklor, upriličena je izložba grnčarije istarih zanata Užičkog kraja, a od sportskih disciplina mali fudbal, šah,stoni tenis, nadvlačenje konopca, bacanje kamena sa ramena, skok u dalj…

Mlađi učesnici oprobali su se u recitaciji, slikanju motiva sela, a starijisu izložili vrednu domaću radinost.

Koliko je ova manifestacija ostavila traga pokazuje, kako je navedeno, i to što se sela užičkog kraja takmiče ko će biti ovogodišnji domaćin „Miholjskih susreta sela“.

U saopštenju je istaknuto i da je najveće multietničko selo u Rumi, selo Putinci, angažovalo svih 16 sela u opštini i „nekoliko dana nizali su se šareni prizori takmičenja u izradi predmeta od kukurozovine i ručnom vezu, recitovanju, pevanju, organizovana je izložba likovnih radova, a svoje zasluženo mesto imali su gastronomski specijaliteti“.

Sremsku Venciju, kako zovu selo Morović u Šidu, za jedan dan posetilo je u oktobru prošle godine povodom ove manifestacije oko 2.000 posetilaca, a rekorderi po broju posetilaca, oko 4.000, su višednevni „Miholjski susreti“ u selima Aleksinca i Vlasotinca, saopštilo je Ministarstvo za brigu o selu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.