Milatović: Državljanstvo CG za viskokvalifikovani kadar

PODGORICA – Vlada Crne Gore će izmenom programa ekonomskog državljanstva omogućiti visokokvalifikovanom kadru, narocito u oblastima nauke i tehnologije, da dođe do crnogorskog državljanstva, najavio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

On je rekao da je crnogorski premijer Zdravko Krivokapić iskazao nameru vlade da promeni program ekonomskog državljanstva u program državljanstva za visokokvalifikovani kadar.

Milatović je, kako prenosi Investitor.me, rekao da će biti urađena analiza postojećeg programa ekonomskog državljanstva i da će se raditi na modifikovanju postojećeg modela.

Objasnio je da će biti potrebno da se uradi detaljna analiza efekata primene aktuelnih projekata koji se već realizuju u oblasti turizma i njihov doprinos stvaranju dodate vrednosti u kratkom i srednjem roku.

“To će svakako doprineti kreiranju optimalnog modela dalje realizacije programa i njegove preorijentacije sa jednog na drugi model“, rekao je Milatović.

Taj drugi model, kako je naveo, podrazumevao bi privlačenje znanja i veština, odnosno ljudskog kapitala, koji će proizvesti novi kapital, ili pak model koji ce podrazumevati njihovu kombinaciju, uz primat privlačenja visokokvalifikovanog kadra i znanja.

Trogodišnji program za sticanje crnogorskog državljanstva kroz ulaganje i investicije, koji je počela vlada bivšeg premijera Duška Markovića počeo je 1. januara 2019. godine i može biti dodeljeno do 2.000 pasoša.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.