U trendu

Miler: Severni tok na 20 odsto kapaciteta zbog sankcija

MOSKVA – Severni tok radi sa 20 odsto svog projektovanog kapaciteta zbog antiruskih sankcija, izjavio je danas generalni direktor Gasproma Aleksej Miler.

On je napomenuo i da kompanija Simens praktično nema mogućnosti da obezbedi redovne remonte blokova za Severni tok, jer nema gde da ih izvede, prenosi RIA Novosti.

„Kompresorska stanica Portovaja trenutno je opterećena 20 odsto, a razlog za to su antiruske sankcije. Naši protivnici su već izdali toliki broj dokumenata o embargu da su stvorili situaciju koja se može nazvati sankciona konfuzija. I sami su već su se zbunili u ovim dokumentima, i sami su se upleli u sopstvenu zamku zbog sankcija“, rekao je Miler za TV kanal „Rosija 1“.

Severni tok, gasovod koji predstavlja glavnu ruta za snabdevanje Evrope gasom iz Rusije, radi sa ograničenjima od sredine juna, a od kraja jula – samo 20 odsto od skoro 170 miliona kubnih metara propusnog kapaciteta dnevno.

Ruska strana navodi da je do ograničenja isporuka došlo isključivo zbog stranih sankcija, koje izazivaju probleme u održavanju i popravci Siemensovih turbina i trenutno samo jedna turbina funkcioniše.

Sada je gasovod potpuno zaustavljen na tri dana zbog remonta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar