U trendu

Milikić: Od dolaska Ziđina mnogo više investicija u Boru

SJAMEN – Grad Bor i kineski grad Šanghan, u kojem se nalazi kompanija Ziđin koja je vlasnik RTB Bora, potpisali su danas sporazum o saradnji, a gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić istakao je da je važno da se u cilju zajedničke budućnosti Srbije i Kine i razvoja industrije i privrede uspostavi saradnja na nivou ta dva grada.

Milikić je posle potpisivanja Pisma o namerama za uspostavljanje prijateljskih odnosa između Bora i Šanghana u kineskom gradu Sjamenu, rekao da se mnogo toga promenilo od dolaska Ziđina u Bor i da se u taj grad investira više nego ranije.

„Ziđin je promenio izgled rudnika u Boru koji iz dana u dan postaje sve savremeniji. To znači da će se u narednom periodu povećati proizvodnja u RTB Boru, a samim tim i budžet grada i BDP u našoj zemlji“, rekao je Milikić novinarima u Sjamenu gde se sutra otvara Međunarodni kineski sajam investicija i trgovine (CIFIT), čiji je Srbija počasni gost, i zahvalio Vladi Srbije što je omogućila da ta kompanija preuzme RTB Bor.

U Sjamenu je danas potpisan i sporazum između Vlade Srbije i kompanije Ziđin o otvaranju rudnika Čukaru Peki kod Bora u naredne dve godine..

Prema sporazumu, Ziđin će u nalazištu Čukaru Peki početi eksploataciju rude tokom 2021.godine, a u otvaranje rudnika investiraće 474 miliona dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.