U trendu

Minimalac u Srbiji biće povećan?

Na poslednjem sastanku radne grupe predstavnici vlade i poslodavaca približili su stavove o visini minimalca i složili se da bi on mogao da bude 125 dinara po radnom satu, eventualno 127, dok su sindikati rekli da neće pristati na manje od 135 dinara.

Minimalac u Srbiji sada iznosi 121 dinar po radnom satu i nije se menjao već dve godine.

Naredni sastanak, kako kažu predstavnici sindikata i poslodavaca, biće održan 31. avgusta, kada će sve tri strane izneti konačne predloge o minimalcu, koji će zatim biti razmatrani na sednici Socijalno-ekonomskog saveta najkasnije do 15. septembra, kada je i poslednji rok za utvrđivanje nove minimalne cene rada.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (S S S S) i predsednik Sindikata komunalne privrede Srbije Milan Grujić ukazuje na dobru atmosferu i razumevanje među učesnicima socijalnog dijaloga, a lično je, dodaje, uveren da će se u narednoj rundi 31. avgusta dogovoriti o zajedničkoj vrednosti minimalca koju bi predložili Socijalno ekonomskom savetu.

Sindikati su predložili da minimalna cena rada bude 146 dinara, a poslodavci da se poveća na 125, eventualno 127 dinara kaže Grujić.

„Ministarstvo rada pokušava da to obrazloži makroekonomskim pokazateljima globalno gledajući celu privrednu strukturu Srbije, i pokazali su spremnost u prvom kontaktu da idu na cenu od 127 dinara po radnom satu“, rekao je Grujić.

Najmanje povećanje koje je sindikat spreman da prihvati je 135 dinara. Ispod toga, kaže, ne bi pristali. To je, objašnjava, 67 odsto minimalne potrošačke korpe i ispod toga radnik bi bio egzistencijalno ugrožen, a s druge strane to bi po radnku bilo nominalno povećanje od oko 1.500 dinara, što, primećuje, ne remeti budžet.

Grujić podseća da je u članu 112 Zakona o radu predviđeno šest kriterijuma koji definišu minimalnu cenu rada.

„Prvi su egzistencijalne potrebe zaposlenog i njegove porodice, merene minimalnom potrošačkom korpom, zatim porast zaposlenosti na tržištu rada, stopa porasti produktivnosti rada, rast potrošačkih cena, rast BDP i naravno rasta prosečne zarade“, naveo je Grujić.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da nije neuobičajeno da svaka od tri strane ima različite argumente i viđenje o visini cene rada.

„Važno je da su ovog puta pregovori oko minimalca počeli na vreme i da imamo već neke stavove. Konačna odluka biće doneta na sednici SES-a“, rekao je Atanacković.

On je naveo da su stavovi učesnika socijalnog dijaloga relativno suprotstavljeni, tačnije da su stavovi predstavnika vlade slični stavovima Unije poslodavaca.

„Mišljenja smo da bi to povećanje trebalo da sledi inflaciju koja je nastala u međuvremenu od stare cene rada, ali očekujemo da se i dalje razgovara“, rekao je Atanacković.

Kako kaže, poslodavci i vlada smatraju da bi minimalac trebalo da bude 125 dinara sa eventualnim razmatranjem povećanja za još neki procenat. Atanacković kaže da poslodavci smatraju da bi to povećanje za nekoliko dinara imalo smisla ukoliko bi vlada prihvatila određene olakšice koje bi dala poslodavcima, kako ne bi imali veće troškove poslovanja.

Novi sastanak radne grupe planiran je 31. avgusta kada će sve strane izneti svoje predloge koje će razmatrati na sednici Socijalno-ekonomski savet u septembru, kaže sagovornik Tanjuga.

Vlada može, kako kaže, da poveća minimalac prema tome kolike su budžetske mogućnosti, a sindikati polaze od toga da on treba da popravi socijalni položaj članova i ostalih zaposlenih. On kaže da minimalna cena predstavlja socijalnu kategoriju a da je nemoguće ići preko onoga što su mogućnosti privrede i budžeta.

„Minimalna zarada uvek povlači i povećanje drugih zarada i to nas vodi ka tome da trošimo više a nemamo mogućnost da povećavamo investicije“, primećuje Atanacković.

Procene sindikata pokazuju da u Srbiji oko 300.000-350.000 radnika prima minimalac, a najviše ih je u trgovini – prodavnicma, buticima, kafićima, ali i građevinarstvu..

U septembru prošle godine Vlada je donela odluku da minimalna cena rada po radnom satu za 2016. godinu ostane 121 dinar. Ta cena na snazi je već dve godine.

Sindikati su tada tražili da se cena rada po radnom satu poveća na 143,5 dinara, dok su predstavnici poslodavaca i Vlade Srbije bili protiv.

Poslednji put, pre toga, visina minimalca je promenjena u septembru 2014. godine, i tada je odluceno da ona za 2015. godinu po radnom satu iznosi 121 dinar. Prethodno se cena rada nije menjala od 2012. godine i iznosila je 115 dinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.