U trendu

Ministar cestitao građevinarima, gradi se 1.000km autoputeva

BEOGRAD – Ministar gradevinarstva Tomislav Momirović čestitao je danas građevinarima njihov praznik – Dana gradevinara Srbije i istakao da je to vodeća grana privrede, pošto vrednost investicija u saobraćajnu infrastrukturu iznosi oko 23 milijarde evra, kao i da se gradi i projektuje 1.000 auto-puteva i brzih saobraćajnica.

„Danas kada se u Srbiji gradi najviše u njenoj savremenoj istoriji na preko 80.000 aktivnih gradilišta, danas kada u Srbiji nema nezaposlenih građevinskih radnika, želim da zahvalim i čestitam Dan građevinara svim zaposlenima u vodećoj grani srpske privrede“, poručio je Momirović.

On je u saopštenju dostavljenom Tanjugu naveo da u ovom trenutku projektujemo i gradimo oko 1.000 kilometara auto-puteva i brzih saobracajnica, kao i da je vrednost investicija u saobraćajnu infrastrukturu oko 23 milijarde evra, što predstavlja skoro polovinu srpskog bruto društvenog proizvoda.

Investiramo pola milijarde evra u razvoj vodnog saobraćaja i vodnih koridora, kao i u razvoj luka na Dunavu i Savi, dodao je ministar.

„Danas realizujemo najveći i najvredniji projekat u Jugoistočnoj Evropi – brzu prugu od Beograda do Subotice, kao dela železnickog koridora do Budimpešte, gde će građani između Beograda i Novog Sada, dva najveća grada u Srbiji, putovati svega 30 minuta, najmodernijim švajcarskim brzim vozovima“.

Građevinarstvo je, ističe, od početka godine jedna od ključnih komponenti privrednog rasta Srbije.

„Izvesno je da ćemo i u trećem kvartalu imati dodatno ubrzanje rasta našeg sektora, i to za oko 30 odsto. Pokrenuti projekti omoguciće građanima Srbije bezbedan, brz i moderan put prema svim značajnijim urbanim i poslovnim centrima u zemlji i regionu, a privredi neuporedivo lakši pristup starim, ali i novim tržištima. Dobra mreža puteva preduslov je i za još veći nivo stranih direktnih investicija“, naveo je Momirović.

Hvala svim građevinskim radnicima, bez kojih realizacija ovih projekata ne bi bila moguća, poručio je Momirović.

Kako je rekao, ti vredni ljudi pokazali su da se izgradnja moderne Srbije i u najtežim trenucima pandemije ne može zaustaviti.

„Zato ćemo i u budućnosti nastaviti da gradimo Srbiju modernih saobraćajnica i tako dodatno podstaći dolazak novih investitora, kreiranje novih, ali i kvalitetnijih radna mesta sa višim nivoom plata i boljim uslovima rada za naše građane“, poručio je Momirović.

Dan građevinara Srbije obeležava se u znak sećanja na trodnevni štrajk građevinskih radnika koji je okončan 8. avgusta 1940. godine, a usledio je posle neuspešnih pregovora sindikata i poslodavaca o promeni kolektivnog ugovora i povećanju nadnica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.