U trendu

Ministar Djordjević sa Zaštitnikom gradjana obišao Prihvatilište za odrasla i stara lica u …

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Djordjević i Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić razgovarali su danas sa rukovodstvom Prihvatilišta za odrasla i stara lica u Beogradu o rešavanju problema malog kapaciteta te ustanove.

Pašalić je rekao da je kapacitet prihvatilišta 104 osobe, sada ih je smešeteno 128, a u zimskom periodu i 180 lica.

Po sistematizaciji radnih mesta u toj ustanovi, prema njegovim rečima, trebalo bi da radi 68 zaposlenih, a trenutno ih je 44, medju kojima su četiri negovateljice, pet medicinskih sestara i jedan lekar.

„Zaštitnik gradjana će pomoći da osobe koje su smeštene u Prihvatilištu i koje su često bez ikakvih ličnih dokumenata da ih dobiju da bi mogli da ostavre svoja prava“, rekao je Pašalić.

Apelovao je da se „pomogne tim ljudima koje često deca ostavljaju na kapiji prihvatilišta“, jedinog u Beogradu.

Djordjević je rekao da je Prihvatilište osnovao Grad Beograd, ali da će njegovo Ministarstvo pomoći da se ubrza proširenje kapaciteta, a da će zaposleni u socijalnim ustanovama naredne godine dobiti „dosta veće plate“ u odnosu na današnje, a koje će biti odredjene platnim razredom.

„Sličnih ustanova ima po celoj Srbiji, došli smo da otvoreno pričamo o problemima u Prihvatilištu, a o proširenju kapaciteta i njegovoj rekonstrukciji razgovaraćemo i sa nadležnima u Gradu Beogradu, kao i sa predstavnicima Kancelarije za javna ulaganja“, rekao je Djordjević.

On je najavio mogućnost da osobe iz Prihvatilišta budu trajno smeštene u staračke domove.

„Država je potpisala sporazum o subvencionisanju sa 60 prihvatnih domova za smeštaj starih lica i kada se reši problem ličnih dokumenata osobe iz Prihvatilišta biće smeštene u domove“, rekao je Djordjević.

Dodao je da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uvek pomaže lokalnim samoupravama u rešavanju problema smeštaja starih i napuštenih osoba bez obzira što je to u njihovoj nadležnosti.

U Srbiji na smeštaj u staračke domove, prema njegovim rečima, čeka od 700 do 900 lica.

Direktorka Prihvatilišta Nevenka Nikić Simatković rekla je da je Grad Beograd počeo da rešava problem malog kapaciteta Prihvatilišta tako što priprema neophodnu dokumentaciju i da je obećao da će rekonstrukcija započeti naredne godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.