Ministar finansija Srbije s Fiskalnim savetom o državnom budžetu za 2021. godinu

Ministar finansija Srbije Siniša Mali i predstavnci Fiskalnog saveta Srbije danas su se saglasili da u državnom budžetu za narednu godinu treba da postoji „odredjena fleksibilnost“ zbog neizvesnosti usled pandemije, saopšteno je posle sastanak uoči posete misije Medjunarodnog monetarnog fonda koja počinje 5. oktobra.

Predstavnici Fiskalnog saveta su istakli da u projekcijama rasta za narednu godinu treba održati konzervativni pristup, i da prihvataju da penzije rastu u skladu sa „švajcarskom formulom“ – da se uskladjuju s rastom plata i inflacijom, a da plate u javnom sektoru rastu u skladu sa inflacijom.

Na sastanku je ocenjeno da treba nastaviti s javnim investicijama.

Po rečima ministra, „apsolutni prioritet Vlade Srbije je dalje ulaganje u izgradnju putne i železničke infrastrukture, što će dodatno uticati na brži privredni rast“, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Mali je istakao da će i naredne godine javni dug držati biti pod kontrolom, kao i deficit.

Ministar je kazao da su rezultati ove godine bolji od planiranih, te očekuje da Srbija godinu završi s „privrednim rastom izmedju minus jedan i nula“.

Mali je rekao da će se i ove godine poštovati kalendar za usvajanje godišnjeg budžeta, te očekuje da će on biti usvojen u Skupštini do 1. decembra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.