Ministar:Folksvagen je odlaskom na gubitku

ANKARA – Turski ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank izjavio je da je odluka nemačkog proizvođača automobila Folksvagen da otkaže planove za izgradnju proizvodnog pogona u Turskoj i povuče investicije politički motivisana i da predstavlja gubitak za Folksvagen, ne za Tursku.

„Nismo mi ti, već Folkjsvagen, koji će izgubiti tim potezom. U ovom slučaju će izgubiti Folksvagen, a ne Turska, jer su priznali da su svoje investitore prevarili političkim, a ne ekonomskim odlukama“, rekao je on novinarima, prenosi Dejli Sabat.

Izvršni direktor Folksvagena Herbert Dis ranije je kazao da je aktuelna pandemija kriva za tu odluku, a kompanija je još u julu saopštila da odustaje od planova za izgradnju nove fabrike u Turskoj kao odgovor na smanjen broj potražnje za novim vozilima tokom pandemije.

Najveći nemački proizvođač automobila planirao je da otvori fabriku u Manisi na zapadnoj obali Turske, a u fabrici čija izgradnja je trebalo da košta 1,3 milijarde evra planirano je bilo da se proizvode modeli pasat i Superb i to već od 2022. godine.

Proizvođač automobila osnovao je podružnicu u Manisi u oktobru 2019. godine sa kapitalom od 943,5 miliona turskih lira (164,5 miliona dolara) da bi se usredsredio na projektovanje, proizvodnju i montažu automobila, kamiona i drugih vozila.

Kako se navodi, kompanija je u decembru zatražila likvidaciju, a u novembru je objavila da planira da uloži u pogon u Slovačkoj milijardu evra, pre svega za proizvodnju najnovije generacije modela Pasat i Škoda superb.

varank je dodao da će proizvodnja prvog električnog automobila u Turskoj početi 2022. godine bez odlaganja, a prve proizvedene modele dobiće ambasadori Turske širom sveta.

Ti automobili proizvodiće se u fabrici u Bursi, koja će biti izgrađena u ovoj godini i u kojoj će biti zaposleno 4.300 osoba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.