U trendu

Ministar Mali: Prijava za pomoć od 28. aprila do 15. maja

BEOGRAD – Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da će prijava za sve koji žele da prime pomoć od „30 plus 30 evra“ početi 28. aprila i da će trajati do 15. maja.

Ministar Mali je, gostujući na TV Prva, rekao da oni koji primaju socijalnu pomoć i penzioneri ne moraju da se prijavljuju, a da se prijavljuju svi ostali punoletni građani koji žele tu pomoć.

U maju sukcesivno kreće isplata prvih 30 evra i do kraja maja će biti završena. Drugih 30 evra građani će dobiti u novembru, naveo je ministar finansija.

Dodao je da će najstariji sugrađani dobiti dodatnih 50 evra u septembru.

Mali je rekao da je u planu i pomoć za nezaposlene i da će tu pomoć dobiti svi koji su u četvrtak, kada je usvojena uredba, bili evidentirani na Tržištu rada. Oni će u junu dobiti 60 evra.

Dve pune minimalne zarade, oko 500 evra, dobiće svi samostalni umetnici i dodatnih 500 evra zaposleni u oblasti ugostiteljstva, turizma, tursitički vodiči, rent a kar agencije, rekao je Mali.

Kada je reč o pomoći za građane na Kosovu i Metohiji, ministar je rekao da će svi dobiti pomoć od 100 evra, a da će nezaposleni na KiM dobiti 200 evra.

Mali je rekao da građani sa KiM ne moraju da se prijavljuju za pomoć i da će novac dobiti u maju.

Mali je, takođe, podsetio da je 1.130.000 radnika dobilo 50 odsto minimalne zarade. Imamo još dva puta po 50 odsto minimalne zarade, rekao je Mali. On je naveo da će se šest meseci isplaćivati i 600 evra po autobusu za autoprevozike, a da je prva isplata u aprilu.

O aprila do novembra Srbija će svakog meseca imati neku vrstu pomoći koju uplaćuje ili privredi ili sugrađanima, naglasio je Mali.

Mali je najavio i rebalans budžeta za ovu godinu i objasnio da je glavni razlog za to treći paket pomoći.

Prošle godine imali smo dva paketa pomoći ukupne vrednosti 704 milijarde dinara, to je skoro šest milijardi evra. Ovaj treći paket je vredan 257 milijardi dinara, naveo je Mali.

„Prošle godine smo imali dva paketa pomoći vredna 704 milijarde dinara, dakle skoro šest milijardi evra. Ovaj treći paket je vredan 257 milijardi dinara, što je ukupno osam milijardi, a to je 17,2 odsto našeg BDP-a. To je ogromna pomoć usmerena i ka privredi i ka građanima, a s ciljem da se ublaže negativne posledice izazvane pandemijom“, ističe Mali.

Ministar naglašava da će od aprila do novembra skoro svakog meseca biti isplaćivan neki oblik pomoći namenjen ili privredi ili građanima.

„Važno je da napomenem da je Srbija imala jedan od najmanjih padova BDP-a u Evropi, održali smo makroekonomsku stabilnost i sa ovom trećom pomoći ne prelazimo učešće 60 odsto javnog duga u BDP-u, što je najvažnije. Ne igramo se sa našom ekonomijom“, kaže Mali.

Dodaje da je rebalansom budžeta obezbeđeno čak 88 milijardi dinara više za kapitalne investicije.

„Mi u ovom trenutku imamo četiri autoputa koja gradimo – Preljina-Požega, Moravski koridor, Sremska Rača – Kuzmin i Novi Sad – Ruma. Do kraja godine krećemo u izgradnju još četiri autoputa“, naveo je Mali.

Podseća da je obezbeđen novac i za beogradski metro, kao i za poljoprivrednike u iznosu od 4,9 milijardi dinara, a duplo je veći i budžet za ekologiju, pa se tako kreće sa projektima izgradnje kanalizacije i fabrika za prečišćavanje otpadnih voda.

„Hoćemo da budemo još bolji, da otvaramo nove fabrike i do kraja godine imamo rast od šest odsto“, kaže Mali.

Na pitanje šta je najveći izazov u ekonomiji ove godine, Mali kaže da je to globalna ekonomija.

„Srbija je uspešna u nabavci vakcina, za razliku od mnogih zemalja, uspešni smo u imunizaciji, i ovim putem pozivam građane da se vakcinišu, jer je to jedini način da se ekonomija potpuno otvori i da se vratimo normali. Ono što nas brine je što su neke druge zemlje, koje su naši važni spoljno-trgovinski partneri, sporije u vakcinaciji i otvaranju ekoniomije. Upravo zato smo rebalansom izdvojili sredstva za projekte koji samo od nas zavise. Auto-putevi, putevi, metro, to su projekti koji guraju naš BDP napred i to je odgovorna ekonomska politika“, kaže Mali.

Ministar se osvrnuo i na nagradnu igru „Uzmi račun i pobedi“ i rekao da je veoma zadovoljan rezultatima.

„Veoma smo zadovoljni rezultatima nagradne igre. Građani mogu ponovo slati koverte sa računima. Ovogodišnji nagradni fond je povećan i u igri za dobijanje nagrade je 16 stanova i 60 automobila“, kaže Mali.

Dodaje da odlično ide i naplata poreza.

„U prvoj polovini ovog meseca naplatili smo poreza za dve milijarde dinara više, ali nagradnom igrom želimo da nastavimo da podižemo svest o uzimanju računa i borbi protiv sive ekonomije. Prošle godine smo imali 11,5 miliona koverata, što je 115 miliona računa, a vrednost poreza od tih računa je bila 100 miliona evra. Uzimanje računa i naplata poreza je veoma važna, jer znači i više novca u budžetu, kako za pakete pomoći, tako i za vakcine, nove puteve, škole, bolnice, vrtiće, veće plate i penzije“, zakljčio je Mali.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar