U trendu

Ministar Mali razgovarao sa predstavnicima MMF-a o povećanju penzija

 Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa šeficom Kancelarije Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Julijom Ustjugovom o predlogu budućih fiskalnih pravila, a poseban akcenat stavljen je na povećanje penzija i izmenu švajcarske formule radi uskladjivanja rasta penzija.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva finansija, Mali je govorio o uvodjenju „švajcarske formule plus“, kojom se predvidja rast penzija „uskladjen sa rastom zarada u privredi“.

On je istakao da je udeo penzija u BDP-u u Srbiji 9,2 odsto, što omogućava vanrednu indeksaciju i modifikaciju švajcarske formule, a da se pri tome, kako je naveo, ne ugrozi održivost javnih finansija.

„Ideja nam je da ukoliko je udeo penzija ispod 10 odsto BDP-a, imamo pravo na vanredno uskladjivanje. Ako su penzije izmedju 10 i 10,5 odsto BDP-a da se uskladjuju sa rastom prosečnih zarada u privredi, ako su izmedju 10,5 i 11 odsto da bude švajcarska formula, a da iznad 11 odsto, da ih uskladjujemo sa inflacijom“, kazao je Mali.

Ministar je rekao i da je Srbija „potpuno finansijski stabilna“, kao i da ima novca za najavljeno povećanje penzija izmedju 18 i 20 odsto, i da je ideja da penzije budu uskladjene u dva navrata – u oktobru ili novembru, i u januaru.

U saopštenju se dodaje da, uz konsultacije sa stručnim timom MMF-a, treba da bude usvojeno novo fiskalno pravilo o dugu i deficitu, kako bi se obezbedila dugoročna fiskalna održivost.

„Osim pravila o deficitu i dugu, ograničenja rashoda za plate i penzije, fiskalnim pravilima utvrdjuju se i vanredne okolnosti u kojima pravilo može privremeno biti suspendovano ili odloženo, kao i aktivnosti koje se preduzimaju u situaciji kada fiskalno pravilo nije ispoštovano“, piše u saopštenju.

Najavljeno je i da će razgovori sa MMF-om biti nastavljeni, kako bi se našlo najoptimalnije rešenje za očuvanje fiskalne stabilnosti, u uslovima svetske ekonomske krize.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar