U trendu

Ministar Mali započeo razgovore sa MMF-om u okviru novog savetodavnog aranžmana

Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je sa delegacijom Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi Jan Kes Martejn, na početku prve revizije novog savetodavnog aranžmana „Instrument za koordinaciju politika“ koji je počeo da se sprovodi u junu 2021. godine.

Cilj novog aranžmana je sprovodjenje strukturnih reformi i održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti.

Ministar Mali je istakao da uprvih devet meseci Srbija ima bolji fiskalni rezultat za 182 milijardi dinara, odnosno da deficit iznosi 93 milijarde dinara, i to zbog mnogo većih prihoda, pre svega poreskih.

Kako je navedeno u saopštenju ministarstva, kada je reč o drugim makroekonomskim rezultatima, Mali je istakao da je u prvoj polovini ove godini ostvaren privredni rast od 7,6 odsto, kao i da je Ministarstvo finansija za ovu godinu povećalo projekciju rasta BDP-a na sedam odsto, ali da veruje da je moguće dostići još veće stope.

Ministar Mali je istakao da su ispunjena sva četiri reformska cilja koja su sa MMF-om dogovorena u aprilu ove godine, što kako je ocenio „govori o posvećenosti i ozbiljnosti Republike Srbije ovom aranžmanu“.

Sagovornici su razgovarali i o budžetu za 2022. godinu, koji bi u skupštinskoj proceduri trebalo da se nadje u drugoj polovini meseca novembra, kako bi bio usvojen do kraja tog meseca.

Jan Kes Martejn se saglasio da su rezultati bolji nego što su očekivali u aprilu ove godine, te da se privreda dobrom dinamikom oporavlja.

Razgovori u okviru aktuelne misije koja će trajati do 22. oktobra, u toku ove nedelje održavaće se onlajn, dok će sledeće nedelje predstavnici MMF-a posetiti Beograd.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.