U trendu

Ministar Vesić u Kini potpisao sporazum o priznavanju ovlašćenja pomoraca

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić, koji boravi u dvodnevnoj poseti Kini, danas je u Pekingu sa kineskim kolegom, ministrom saobraćaja Li Sjaopengom potpisao Sporazum o međusobnom priznavanju ovlašćenja pomoraca dve zemlje, saopštilo je nadležno ministarstvo.

Sporazum će omogućiti pomorcima iz Srbije da u potpunosti slobodno, sa srpskim diplomama i ovlašćennjima, rade na teritoriji Kine, odnosno na brodovima koji plove pod zastavom Kine, što važi i kineske pomorce koji mogu da rade i na brodovima pod zastavom Srbije.

Na taj način smo olakšali mogućnost pomorcima da na jednostavan način imaju veću mogućnost zapošljavanja, rekao je Vesić nakon sastanka sa kineskim kolegom, rekao je Vesić.

To je, dodao je, samo jedan u nizu sporazuma između Kine i Srbije.

„Trudimo se da u skladu sa politkom Srbije potpuno omogućimo slobodu kretanja ljudi, robe i kapitala, da ljudi sa našim diplomama mogu slobodno da rade u čitavom svetu. Takođe, trudimo se da dobijemo što više dozvola i za drumske prevoznike“, rekao je ministar.

Vesić je preneo da je sa Lijem razgovarao i o kineskim kompanijama koje rade u Srbiji, a koje su posebno prisutne u sektoru infrastrukture.

Ministar je dodao da je dogovoreno da kineske kompanije koje rade u Srbiji studentima sa univerziteta u Srbiji, preko Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, omoguće stručnu praksu na svojim projektima.

Vesić boravi u Pekingu u radnoj poseti povodom Globalnog foruma održivog transporta, tokom kojeg će se sastati i sa kolegom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Domaćin foruma, čija je tema ove godine „Održivi transport: Zajednički rad na podršci globalnom razvoju“, je Kineski međunarodni centar za inovacije i znanje o održivom saobraćaju.

Na Forumu se istovremeno održava i 15. Međunarodna izložba transportne tehnologije i opreme.

Tokom foruma biće najavljeno i osnivanje Globalne alijanse za inovacije u održivom transportu.

Delegaciju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koju predvodi ministar Vesić čine državni sekretari Vladimir Džamić i Mihajlo Mišić, pomoćnici ministra Tanja Popović i Ivan Divac, specijalni savetnik Dobrila Ponorac, šefica kabineta ministra Aleksandra Aćimović i izvršni direktor „Infrastrukture železnice Srbije“ AD Milan Novović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar