U trendu

Ministarstvo: Bezbednost na rekama pod stalnom kontrolom

BEOGRAD – Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je danas da su bezbednosne procedure na rekama u Srbiji stalno podložne revizijama i da se prilagođavaju novim zahtevima i situacijama.

Iz Ministarstva navode da su imajući to u vidu, tvrdnje Udruženja lađara u vezi bezbednosnosti plovidbe na rekama u Srbiji i zastarelim procedurama netačne, paušalne i da zbunjuju javnost.

Udruženje lađara tvrdi da bezbednosne procedure u Srbiji nisu menjane od 1991. godine, a u resornom ministarstvu podsećaju da je Vlada Srbije upravo na njihov predlog (Ministarstva građevinarstva), krajem 2014. godine usvojila novu Uredbu o uslovima za plovidbu i pravilima plovidbe, kao i da na osnovu nje lučke kapetanije na dnevnom nivou izdaju saopštenja kojima se učesnici u plovidbi obaveštavaju o svim okolnostima koje imaju ili mogu da imaju uticaja na bezbednu plovidbu.

Kad je reč o konkretnoj situaciji koju navodi Udruženje profesionalnih lađara, a u kojoj je u jednom trenutku na putničkom terminalu bilo pet kruzera, iz ministarstva navode da se radi o neprimerenoj zameni teza.

„Po prethodno postignutom dogovoru brodarskih kompanija, putničkog terminala i Lučke kapetanije Beograd, na sat vremena je dozvoljeno tzv. prepakivanje kruzera upravo kako bi se omogućilo bezbedno iskrcavanje putnika sa kruzera koji su pristigli u približno isto vreme“.

Po nalogu Lučke kapetanije Beograd, odmah po završetku ove operacije došlo je do postavljanja brodova u dozvoljenu poziciju, odnosno po tri broda uzvodno i nizvodno.

„U svakom trenutku tokom ove operacije kontrola bezbednosti plovidbe bila je na najvišem nivou, ni najmanja vrsta incidenta nije se dogodila, kao što se nijedan bezbednosni incident u odnosu na putničke kruzere i putnički terminal u Beogradu nije nikada ranije dogodio“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je pokrenulo i realizaciju projekta izgradnje međunarodnog putničkog pristaništa u Zemunu, čime će problem preopterećenosti putničkog terminala na Savi u Beogradu biti rešen.

Završetak radova na realizaciji ovog projekta očekuje se u avgustu 2019.

Pored toga, u poslednje dve godine otvorena su nova međunarodna putnička pristaništa u Golupcu, Smederevu i Kladovu, a priprema se otvaranje međunarodnog putničkog pristaništa u zoni Lepenskog vira.

Iz ministarstva navode da je evidentno da postoji problem sa splavovima u zoni putničkog terminala, i da je on nastao pre 15 godina, i da su inicirali da se taj problem reši.

Očekujemo da će nova odluka grada Beograda o postavljanju splavova, koja će rešiti ovaj problem, biti doneta u najkraćem mogućem roku, navode u ministarstvu.

Iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture navode da poštuju nastojanje Udruženja lađara da učestvuje u realizaciji mera koje doprinose unapređenju uslova za bezbedno odvijanje vodnog saobraćaja.

„Upravo zato nisu jasni motivi da, s vremena na vreme, Udruženje nastupa sa tvrdnjama kojima se obmanjuje javnost“, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.